Порекло презимена, село Биједићи (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 1

Порекло становништва села Биједићи (по књизи Биједиће), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село у долини Крајтинског потока, који избија испод Крајетина и утиче у Лим код Вољавца. Насеље је у горњем току овога потока, са обе стране.

Земље, шуме и старине у селу.

Куће су везане за заравни које носе називе: Крајтина, Уничка раван, Бијела раван, Пропратни дo, Рудница, Селиште (ливаде), Царевача у средини села (где је, по предању, цар починуо и ручао). На једном брегу је „грчко гробље” и у близини њега црквиште. Око села су шуме и утрине: Ждријелове, Хобер, Орлујаче, Студенац, Лијепа раван.

Воде.

Сеоски атар обилује водом. Главне чесме и извори су: Шароњска вода усред села, Маринкова чесма, Бијела вода, Студенац и Кратина.

Порекло становништва.

Грчко гробље и Црквина указују на раније становншптво које је исељено. Уместо њега су досељени:

Шароњићи (4 к.) из Шароња (Пештер). Род су им Пућурице у Змијинцу и Ћосовићи у Сјеници. Кажу да су од три брата.

-Пајовићи (7 к., сл. Св. Лука), пореклом су из Роваца.

-Тврдишићи (7 к.), досељени из околних села.

Пајовићи су били чифчије на земљи аге Гушмира, а Тврдишићи на поседу Диздаревића.

-Гребовићи (2 к., сл. Ђурђевдан), дошли су од Дурмитора.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Горан

    Шароњићи у Биједићима су Клименти који су 1700год из Вусања њих три брата Ћосај дошли на Пештер па један од њих у село Шароње.Ту је по том селу и прозван Шароња.Његови синови око 1720год.оду у село Биједићи у Бихору да раде као чифчије на имању неког Турчина,бега,који их раздвоји једног Шароњу насели на једну страну свог имања а другог на другу,и да би их разликовао једног од браће прозове Шапоња.Да би остали на његовој земљи и Даби могли дасе ожене имају своје породице Турчин почне даих условљава и присиљава да прихвате Ислам.Шароња прихвати и остане на Турчиновој земљи као мухамеданац и од њега су Шароњићи.Шапоња није хтео да прихвати Ислам те га Турчин отера са земље и Шапоња оде у село Корита где остане у неком засеоку као православац.Његови синови по њему Шапоњићи одатле су отишли у Стари Влах, на реку Увац.Славе Стевањдан.