Порекло презимена, село Родијеља (Бијело Поље)

6. јул 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Родијеља, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село у пространој равни Бистрице при њеном излазу из теснаца. Куће, које су на ободу равни у подножју стрмих сграна, угрожава наносима Грличии поток.

Постанак села, старине и остали подаци о селу.

У народу се мисли да је раније насеље било у Миљином Броду. јер се ту виде остаци грађевина. О старости и важности Родијеља сведочи српско гробље на коси Спасојевици између Родијеља и Ушановнћа. На том месту, где се народ скупљао о Спасовдану (Спасојевица), виде се гробови покривени великим плочама. Неке су плоче померене, а неке обурване низ сграну. Кроз Родијеље је пролазио каравански пут уз Бистрицу и за Сјеницу. Раскрсница je била у Миљином броду. На тој раскрсници је била стража (варда), те отуда назив једног места Вардиште. Бистрица је померила свој ток удесно и скренула пут у други правац. На овом караванском путу је давно подигнут леп камени мост преко Бистрице, чији постанак народ везује за цара Душана. Међутим, по архитектури он подсећа на лепе мостове који су подизања у првом периоду турске вдадавине.

Земље, шуме и воде.

Атар села Родијеља је веома повољан за пољопривреду, особито плодна алувијална раван поред Бистрице. Осим тога, село има приступ шуми и испаши, што омогућује држање стоке. Главни сеоски потеси носе овe називе: Луке, Лозна Лука, Миљин брод, Спасојевица, Подзабел, Вардиште, Орнице и Мрђеве њиве.

Вода за пиће је поглавито из бунара дубоких 5-6 метара. Једини извор је Извор у Стрменици.

Порекло становништва.

Становшштво у Родијељима се смењивало. Најстарији досељеници су:

-Пућурице (5 к.). Раније их је бико 15 кућа. Осам кућа је одсељено у Турску а две у Метохију. Пућурице су род са Шароњићима у Биједићима, који су досељени из Шароња на Пештеру. Примили су ислам и добили у посед плодну земљу.

После Првог светског рата на место Пућурица досељавају се становници из суседних села:

-Гутићи (Бубање) (2 к.), из Бједице,

-Поповићи (1 к.),

-Недовићи (1 к.) и:

-Пребирачевићи (1 к.) из Пећарске,

-Тимотијевићи (1 к.) из Бара и:

-Тврдишићи (1 к.) из околине.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.