Порекло презимена, село Побретићи (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Побретићи (по књизи Побретиће), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

На падинама плећатог била које се постепено спушта до корита Бистрице. Страна је рашчлањена мањим водотоцима. Између њих, на заравнима, налазе се границе кућа окружене воћњацима (шљиве, јабуке н круше).

Земље, шуме и воде.

Главни крајеви и потеси села су: Maxaле, Брдо, Водењаци, Лазине, Паљевине, Слатине, Крчевине, Раван, Јагодња њива, Брегови, Извори, Луке, Дуге њиве, Крушковице, Висијана, Буковик. Најбоља вода је Студенац испод Водењака. Појило за стоку је Бистрица.

Старине у селу.

Значајнији остаци старијег становништва је „Латинско гробље” испод Главице, које је припадало ранијем српском становшшггву, које се можда звало Побретићи.

Порекло становништва.

Преци данашњег становништва су досељеници из разних крајева као чифчије на земљу Кајабеговића.

-Грбовићи (20 к.), пореклом су из Црне Горе. Једни кажу да су од Никшића, а други из околине Подгорице (Титограда). Имају рођаке у Тузињу (Сјеница). Не знају када су прешли у ислам.

-Милићевићи (6 к., сл. Св. Лука), кажу да су из Роваца. Сељакали су се. Најпре су били у Грабљу (Ботуриће) затим код Куле у Бистрици. Од Милића броје пет појасева (Милић, Драгић. Томо, Тошо, Драго, Ратко).

-Нововићи (8 к., Сл. Аранђеловдан). Предак Ново досељен негде нз Брда „пре пет колена”. Најпре се населио у Растоку. Одатле су се његови потомци преселили у Ботуриће, а из овог села 1906. године прешли у Побретиће.

-Мартиновићи (4 к.), досељени су из Колашина после 1878. Године. Још у Колашину су примили ислам.

-Пузо (1 к.), дошли су из Затона, а тамо из Босне после анексије. Купили су земљу у Кајабеговића.

-Махмутовићи (1 к.), из Радојеве Главе.

-Стинијићи (5 к.), род су са Станијићима у Црнчи.

-Аличковићи (3 к.), род су са Бегановићима из Подграћа. Даљом старином су из Куча. Живели су једно време у Затону.

-Абазовићи (1 к.), из Мојстира.

-Музировићи (1 к.), из Бијелог Поља.

-Међедовићи (1 к.) из Оброва.

Сви ови родови су живели као чифчије на земљи Кајабеговића. Неки су од њих и откупили земљу.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.