Порекло презимена, село Долац (Бијело Поље)

6. јул 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Долац (по књизи Долац и Медише), општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.   

Положај села.

Ова два насеља у ствари чине једно село. Оба леже у долиницама које су тесно повезане. Долац је у главној, а Медише у бочној долини. Ове долине заклоњенс од ветрова и врло плодне, спадају у најповољније крајеве за воћарство.

Земље и шуме.

По дну долинских равни су ливаде, а на благим странама воћњаци у којима тону сеоске куће. Около су шуме и утрине (Курило, Брезовицс н Крљице). Сеоски потеси у Долцу носе називе: Луке, Селишта, Баште, Окутњице, Буковице, Брезовице, Крадња ливада, Бојчине лазе, Јаворовик, Лучила, Вртаче, Храстови, Долови, Кошаришге.

У Медишама су: Долови, Окутњицс, Баште, Бријег, Висијане, Поређе, Крљице и Вишњице. Шуме око села су: Костенички гај, Варнице, Ранице, Јасиче, Слијепе букве.

Воде.

Најглавиије изворске воде, којих има свуда, јесу: Јаворовик, Башта, Ожегова вода (извор код Баре) и Медишка вода, из које потиче поток.

Старине у селу.

Старији трагови насеља су: Црквиште у Луци. Осим ове православне црквине у овом месту су се до скора налазили трагови неке грађевине са извајаним стубовима и натписима на латинском језику. Њих су сељаци некуд однели за време рата. Други остатак је старо „латинско“ гробље у Вртачама.

Порекло становништва.

Данашњи становници Долца и Медиша су:

-Чиндраци (35 к.), који не знају своје порекло. Једни тврде да су досељени од Вучитрна „јер и тамо има Чиндрака”, други кажу да су старином из ове области. Имали су своју земљу и давно су прешли у ислам.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.