Poreklo prezimena, selo Dolac (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Dolac (po knjizi Dolac i Mediše), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.   

Položaj sela.

Ova dva naselja u stvari čine jedno selo. Oba leže u dolinicama koje su tesno povezane. Dolac je u glavnoj, a Mediše u bočnoj dolini. Ove doline zaklonjens od vetrova i vrlo plodne, spadaju u najpovoljnije krajeve za voćarstvo.

Zemlje i šume.

Po dnu dolinskih ravni su livade, a na blagim stranama voćnjaci u kojima tonu seoske kuće. Okolo su šume i utrine (Kurilo, Brezovics n Krljice). Seoski potesi u Dolcu nose nazive: Luke, Selišta, Bašte, Okutnjice, Bukovice, Brezovice, Kradnja livada, Bojčine laze, Javorovik, Lučila, Vrtače, Hrastovi, Dolovi, Košarišge.

U Medišama su: Dolovi, Okutnjics, Bašte, Brijeg, Visijane, Poređe, Krljice i Višnjice. Šume oko sela su: Kostenički gaj, Varnice, Ranice, Jasiče, Slijepe bukve.

Vode.

Najglaviije izvorske vode, kojih ima svuda, jesu: Javorovik, Bašta, Ožegova voda (izvor kod Bare) i Mediška voda, iz koje potiče potok.

Starine u selu.

Stariji tragovi naselja su: Crkvište u Luci. Osim ove pravoslavne crkvine u ovom mestu su se do skora nalazili tragovi neke građevine sa izvajanim stubovima i natpisima na latinskom jeziku. Njih su seljaci nekud odneli za vreme rata. Drugi ostatak je staro „latinsko“ groblje u Vrtačama.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici Dolca i Mediša su:

-Čindraci (35 k.), koji ne znaju svoje poreklo. Jedni tvrde da su doseljeni od Vučitrna „jer i tamo ima Čindraka”, drugi kažu da su starinom iz ove oblasti. Imali su svoju zemlju i davno su prešli u islam.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.