Poreklo prezimena, selo Pobretići (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Pobretići (po knjizi Pobretiće), opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Na padinama plećatog bila koje se postepeno spušta do korita Bistrice. Strana je raščlanjena manjim vodotocima. Između njih, na zaravnima, nalaze se granice kuća okružene voćnjacima (šljive, jabuke n kruše).

Zemlje, šume i vode.

Glavni krajevi i potesi sela su: Maxale, Brdo, Vodenjaci, Lazine, Paljevine, Slatine, Krčevine, Ravan, Jagodnja njiva, Bregovi, Izvori, Luke, Duge njive, Kruškovice, Visijana, Bukovik. Najbolja voda je Studenac ispod Vodenjaka. Pojilo za stoku je Bistrica.

Starine u selu.

Značajniji ostaci starijeg stanovništva je „Latinsko groblje” ispod Glavice, koje je pripadalo ranijem srpskom stanovššggvu, koje se možda zvalo Pobretići.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovništva su doseljenici iz raznih krajeva kao čifčije na zemlju Kajabegovića.

-Grbovići (20 k.), poreklom su iz Crne Gore. Jedni kažu da su od Nikšića, a drugi iz okoline Podgorice (Titograda). Imaju rođake u Tuzinju (Sjenica). Ne znaju kada su prešli u islam.

-Milićevići (6 k., sl. Sv. Luka), kažu da su iz Rovaca. Seljakali su se. Najpre su bili u Grablju (Boturiće) zatim kod Kule u Bistrici. Od Milića broje pet pojaseva (Milić, Dragić. Tomo, Tošo, Drago, Ratko).

-Novovići (8 k., Sl. Aranđelovdan). Predak Novo doseljen negde nz Brda „pre pet kolena”. Najpre se naselio u Rastoku. Odatle su se njegovi potomci preselili u Boturiće, a iz ovog sela 1906. godine prešli u Pobretiće.

-Martinovići (4 k.), doseljeni su iz Kolašina posle 1878. Godine. Još u Kolašinu su primili islam.

-Puzo (1 k.), došli su iz Zatona, a tamo iz Bosne posle aneksije. Kupili su zemlju u Kajabegovića.

-Mahmutovići (1 k.), iz Radojeve Glave.

-Stinijići (5 k.), rod su sa Stanijićima u Crnči.

-Aličkovići (3 k.), rod su sa Beganovićima iz Podgraća. Daljom starinom su iz Kuča. Živeli su jedno vreme u Zatonu.

-Abazovići (1 k.), iz Mojstira.

-Muzirovići (1 k.), iz Bijelog Polja.

-Međedovići (1 k.) iz Obrova.

Svi ovi rodovi su živeli kao čifčije na zemlji Kajabegovića. Neki su od njih i otkupili zemlju.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.