Порекло презимена, село Губавач (Бијело Поље)

6. јула 2019.

коментара: 0

Порекло становништва село Губавач, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.                   

Положај села.

Насеље на терасама Лима и Бистрице, слично је по своме положају и типу поменутим селима по ободу Бјелопољске равни. У равни су њиве под кукурузом, пшеницом и ливадама.

Земље и шуме.

Главни потеси су: Пода, Подмеће, Устаници, Лука, Селиште, Лозна, Патрце, Криваја, Плијевнице.

Постанак и тип села.

Стари средњовековни Губавач је био у Селишту, а нови је при брду. У њему су куће груписане по махалама, које су окружене воћњацима.

Воде и  остали подаци о селу.

Главне сеоске воде су; Врба, око 500 метара, и Врба код Џамије, а појило Џилавац. Џамију у селу је, кажу, подигао Хасан Хот, када је господарио овим крајем у првој половини 19. века.

Порекло становништва.

Становници су:

-Бучани (20 к.), чији је предак дошао негде из Буча код Никшића пре 150 година. Дошао је Рамо, који је био субаша код Кучевнћа. Оженио се удовицом чији је посед био пола Губавча.

-Ковачевићи (30 к.), су досељеници, али не знају тачно из којег места. Једни кажу из Босне, a други из Црне Горе. Раније су се звали и Шеховићи;

-Нуховићи (3 к.) и:

-Топџијићи (1 к.). Ови последњи су били мајстори.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.