Poreklo prezimena, selo Gubavač (Bijelo Polje)

6. jul 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva selo Gubavač, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.                   

Položaj sela.

Naselje na terasama Lima i Bistrice, slično je po svome položaju i tipu pomenutim selima po obodu Bjelopoljske ravni. U ravni su njive pod kukuruzom, pšenicom i livadama.

Zemlje i šume.

Glavni potesi su: Poda, Podmeće, Ustanici, Luka, Selište, Lozna, Patrce, Krivaja, Plijevnice.

Postanak i tip sela.

Stari srednjovekovni Gubavač je bio u Selištu, a novi je pri brdu. U njemu su kuće grupisane po mahalama, koje su okružene voćnjacima.

Vode i  ostali podaci o selu.

Glavne seoske vode su; Vrba, oko 500 metara, i Vrba kod Džamije, a pojilo Džilavac. Džamiju u selu je, kažu, podigao Hasan Hot, kada je gospodario ovim krajem u prvoj polovini 19. veka.

Poreklo stanovništva.

Stanovnici su:

-Bučani (20 k.), čiji je predak došao negde iz Buča kod Nikšića pre 150 godina. Došao je Ramo, koji je bio subaša kod Kučevnća. Oženio se udovicom čiji je posed bio pola Gubavča.

-Kovačevići (30 k.), su doseljenici, ali ne znaju tačno iz kojeg mesta. Jedni kažu iz Bosne, a drugi iz Crne Gore. Ranije su se zvali i Šehovići;

-Nuhovići (3 k.) i:

-Topdžijići (1 k.). Ovi poslednji su bili majstori.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.