Порекло презимена, село Скакавац (Беране)

26. маја 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Скакавац (по књизи Скакавац и Распоре), општина Беране – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај, име села и воде.

Два мала насеља која у ствари чине једно село. Скакавац је на мадој тераси Лимa испод окомитих страна. Распоре је у непосредној близини Скакавца на падинама Градине на којој је стари град Бихор. Добио је назив по потоку који се из врела стропоштава (скаче) низ страну. Ово врело је условило настанак насеља на шљунковитој тераси, јер се из њега наводњавају културе кукуруза н воћа. Испод врела су на кратком растојању 5 воденица. Осим тога, пећина код врела служи повремено за скровиште, а у лето за сгочно пландовање.

Земље и шуме.

Називи потеса под њивама су: Сига, Црквина, Јасен, Лука, Јоргован. Шуме и утрине су на странама изнад села (Долине и Кишевци).

Старине у селу.

Оба насеља су стара, што се види по остацима из прошлости. У Скакавцу на месту „Црквина“, где je и данас гробље, виде се трагови цркве, а у Распорима „Латинско гробље”.

Порекло становништва.

Преци данашњег становнишва су досељени из околних села почетком XIX века.

-Тмушићи (6 к., сл. Св. Стефана), дошли су из Тмушића код Иванграда.

-Шћекићи (4 к.) су из Црвљевине.

-Тијанићи (1 к.) из Пиве, Сви су били насељени као чифчије на земљи Бегановића нз Подграђа.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.