Poreklo prezimena, selo Skakavac (Berane)

26. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Skakavac (po knjizi Skakavac i Raspore), opština Berane – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj, ime sela i vode.

Dva mala naselja koja u stvari čine jedno selo. Skakavac je na madoj terasi Lima ispod okomitih strana. Raspore je u neposrednoj blizini Skakavca na padinama Gradine na kojoj je stari grad Bihor. Dobio je naziv po potoku koji se iz vrela stropoštava (skače) niz stranu. Ovo vrelo je uslovilo nastanak naselja na šljunkovitoj terasi, jer se iz njega navodnjavaju kulture kukuruza n voća. Ispod vrela su na kratkom rastojanju 5 vodenica. Osim toga, pećina kod vrela služi povremeno za skrovište, a u leto za sgočno plandovanje.

Zemlje i šume.

Nazivi potesa pod njivama su: Siga, Crkvina, Jasen, Luka, Jorgovan. Šume i utrine su na stranama iznad sela (Doline i Kiševci).

Starine u selu.

Oba naselja su stara, što se vidi po ostacima iz prošlosti. U Skakavcu na mestu „Crkvina“, gde je i danas groblje, vide se tragovi crkve, a u Rasporima „Latinsko groblje”.

Poreklo stanovništva.

Preci današnjeg stanovnišva su doseljeni iz okolnih sela početkom XIX veka.

-Tmušići (6 k., sl. Sv. Stefana), došli su iz Tmušića kod Ivangrada.

-Šćekići (4 k.) su iz Crvljevine.

-Tijanići (1 k.) iz Pive, Svi su bili naseljeni kao čifčije na zemlji Beganovića nz Podgrađa.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.