Порекло презимена, село Брзава (Бијело Поље)

26. маја 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Брзава, општина Бијело Поље – Црна Гора. Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај и име села.

Средишно насеље дела Бихора на левој страни Лима. Насеље је на терасама Лима са обе стране реке Брзаве, по којој је и добило своје име.

Земље и шуме.

Сеоски потеси под њивама, воћњацима и ливадама су: Ступови (испод Црквине), Гоња, Окутњице, Данковине, Чсври, Лажина, Гариштс, Рашанац, Царине, Лука, Бискуповина, Кривачс, Росуље. Шуме изнад седа су Дубова гора и Бреда, а планина Бједасица (Вр’гаче, Остриквац и шума Виогор). Сеоски катун је у Вртачама.

Остали подаци о селу.

Брзава је важно насеље не само због плодности него и због географског положаја. Ту долином Брзавс излази пут који води из Горњих Села и Бјеласице у долину Лима. Као што је раније речено, помиње се у старим хрисовуљама. О важности места сведочи остатак веће цркве која је служила за околна села. Име потеса Бискуповина подсећа на старо црквено имање. Стари је назив и место Царине.

Порекло становништва.

Данашњи становници су досељеници из суседних седа:

-Фемијићи (20 к.) из Фемијића Крша;

-Шћекићи (6 к.), род су Шћекићима из других села.

ИЗВОР: Према књизи Милисава В. Лутовца „Бихор и Корита“, издање Београд 1967. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.