Poreklo prezimena, selo Brzava (Bijelo Polje)

26. maj 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Brzava, opština Bijelo Polje – Crna Gora. Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i ime sela.

Središno naselje dela Bihora na levoj strani Lima. Naselje je na terasama Lima sa obe strane reke Brzave, po kojoj je i dobilo svoje ime.

Zemlje i šume.

Seoski potesi pod njivama, voćnjacima i livadama su: Stupovi (ispod Crkvine), Gonja, Okutnjice, Dankovine, Čsvri, Lažina, Garišts, Rašanac, Carine, Luka, Biskupovina, Krivačs, Rosulje. Šume iznad seda su Dubova gora i Breda, a planina Bjedasica (Vr’gače, Ostrikvac i šuma Viogor). Seoski katun je u Vrtačama.

Ostali podaci o selu.

Brzava je važno naselje ne samo zbog plodnosti nego i zbog geografskog položaja. Tu dolinom Brzavs izlazi put koji vodi iz Gornjih Sela i Bjelasice u dolinu Lima. Kao što je ranije rečeno, pominje se u starim hrisovuljama. O važnosti mesta svedoči ostatak veće crkve koja je služila za okolna sela. Ime potesa Biskupovina podseća na staro crkveno imanje. Stari je naziv i mesto Carine.

Poreklo stanovništva.

Današnji stanovnici su doseljenici iz susednih seda:

-Femijići (20 k.) iz Femijića Krša;

-Šćekići (6 k.), rod su Šćekićima iz drugih sela.

IZVOR: Prema knjizi Milisava V. Lutovca „Bihor i Korita“, izdanje Beograd 1967. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.