Poreklo prezimena, selo Plava (Prizren)

7. april 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Plava, Grad Prizren – Prizrenski okrug. Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je postojalo u Srednjem veku, što se vidi iz pomenute hrisovulje Cara Dušana. Naselje je na zaravni iznad Plavske Reke. Atar sela se prostire ca jedne strane u ravan oko Lopušnika, a sa druge po pobrđu ispod Koritnika. Što je interesantno, ovo selo nema svoje planine.

Zemlje i šume.

Nazivi krajeva u seoskom ataru su: Liđines (njive), Salataš (livade i njive), „Kreveđica”, „Kačara“ (livade i njive), Kilavec, Devojačka Livada, Zabel (šuma iznad sela), Lopušnik Dubrava, Gunta i Štenza (utrine).

Vode.

Selo Plava je bogato vodom. Za pojilo stoke stuži Plavska  Reka, na kojoj su i vodenice ovoga naselja. Na kraju sela je vrlo jak izvor — česma Kroj Mal (Velika Česma), sa koje pije celo selo. Inače, pola kuća u selu ima bunare u dvorištu. Na utrinama su vode Driavec i Kroj Fezes (Fezova česma), na kojoj pije stoka.

Tip sela i poreklo stanovništva.

Plava ima četiri mahale u kojima žive četiri zasebna bratstva:

-Bojadži, 21 k.;

-Tršnjak, 8 k. i:

-Hulej, 26 k. Nemaju fis niti znaju poreklo i Odakle su došli. Znaju samo toliko da su preci četvrtog bratstva:

-Đabals, 12 k., doseljeni izdaleka i da su „džabe“ (besplatno) dobili zemlju. Doseljena su dva brata: jedan je ostao ovde, a drugi otišao u Kosovce, u mahalu Karan.

IZVOR: Prema knjizi „Gora i Opolje“ Milisava Lutovca, izdanje 1955. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.