Poreklo prezimena, selo Mučivorce (Kosovska Kamenica)

23. februar 2019.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Mučivorce, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Položaj sela.

Selo je u ravnici, na levoj strani Ogoške Reke, a na ušću jaza, koji se odvaja od Desivojsie Reke ispod donje Šipašnice. Kroz selo protiče jaz. +

Vode.

Vodu za piće dobija iz bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Arat–e-Stankut (Stankove Njive), Špati (Kosa), Strlovc, Vlačuk, Reka, Širina,   Sibnica; za šumu: Proni Mujes (Mujin Potok), Proii Čarit (Čarski Potok).

Tip sela.

Osim novih srpskih naseljeničkih kuća koje su istočno od sela za 15 minuta hoda, selo je zbijenog tipa. Deli se na: Maal Eir (Gornju Mahalu) i Maal Poštr (donju Mahalu). Mahale deli jaz.

Poreklo stanovništva.

Arbanasi su, pri doseljenju, zatekli selo u kome su živeli Srbi koji su se potom raselili. Po tim Srbima je ostao topografski naziv Arat-e–Stankut (Stankove Njive). Od doseljenja Arbanasa selo je raslo priraštajem i doseljavanjem. U selu su se, 1925. godine, naselili i Srbi kolonisti.

Rodovi u Donjoj Mahali:

-Bajramovit (22 k.), su od fisa Krue Zi; doseljeni iz Severne Albanije pre 170 godina sa Arbanasima sela Rogačice.

U Gornjoj Mahali:

-Murtovit (23 k.), od fisa Tsača; doseljeni iz Severne Albanije za jedan pojas posle prvih.

U selu ima 14 kuća Cigana-Roma muslimana koji su se od pre 60 godina počeli prikupljati iz krivorečkih sela. Žive kao napoličari kod Arbanasa, po čijim kućama i stanuju pod kiriju.

Srba kolonista ima 7 kuća, a doseljenici su iz Jablaničkog sreza.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla  Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.