Порекло презимена, село Мучиворце (Косовска Каменица)

23. фебруар 2019.

коментара: 0

Порекло становништва села Мучиворце, општина Косовска Каменица – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Положај села.

Село je у равници, на левој страни Огошке Реке, а на ушћу јаза, који се одваја од Десивојсие Реке испод доње Шипашнице. Кроз село протиче јаз. +

Воде.

Воду за пиће добија из бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Арат–е-Станкут (Станкове Њиве), Шпати (Коса), Стрловц, Влачук, Река, Ширина,   Сибница; за шуму: Прони Мујес (Мујин Поток), Проии Чарит (Чарски Поток).

Тип села.

Осим нових српских насељеничких кућа које су источно од села за 15 минута хода, село је збијеног типа. Дели се на: Маал Еир (Горњу Махалу) и Маал Поштр (доњу Махалу). Махале дели јаз.

Порекло становништва.

Арбанаси су, при досељењу, затекли село у коме су живели Срби који су се потом раселили. По тим Србима је остао топографски назив Арат-е–Станкут (Станкове Њиве). Од досељења Арбанаса село је расло прираштајем и досељавањем. У селу су се, 1925. године, населили и Срби колонисти.

Родови у Доњој Махали:

-Бајрамовит (22 к.), су од фиса Круе Зи; досељени из Северне Албаније пре 170 година са Арбанасима села Рогачице.

У Горњој Махали:

-Муртовит (23 к.), од фиса Тсача; досељени из Северне Албаније за један појас после првих.

У селу има 14 кућа Цигана-Рома муслимана који су се од пре 60 година почели прикупљати из криворечких села. Живе као наполичари код Арбанаса, по чијим кућама и станују под кирију.

Срба колониста има 7 кућа, а досељеници су из Јабланичког среза.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла  Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.