Порекло презимена, село Уништа (Босанско Грахово) Reviewed by Momizat on . Уништа су село општине Босанско Грахово, на самој граници са Хрватском (Далмацијом). Село се налази на падинама планине Динаре, а до њега се може доћи само из п Уништа су село општине Босанско Грахово, на самој граници са Хрватском (Далмацијом). Село се налази на падинама планине Динаре, а до њега се може доћи само из п Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Уништа (Босанско Грахово)

Порекло презимена, село Уништа (Босанско Грахово)

Уништа су село општине Босанско Грахово, на самој граници са Хрватском (Далмацијом). Село се налази на падинама планине Динаре, а до њега се може доћи само из правца Врлике у Хрватској, преко Кијева, иако су Уништа у саставу Босне и Херцеговине.

На Уништима су од давнина биле стаје људи из села Маовице код Врлике, који су лети ту догонили стоку. Након млетачко-турског разграничења, Уништа су остала на турској територији, а породице из Маовица (српске и хрватске) оставиле су по једног сина, да борави у стајама током читаве године. Временом је формирано ново насеље (Горња Уништа), а потом су дошли и сточари (Срби) из Подосоја и Косора, у близини Маовица, и населили се мало јужније (Доња Уништа).

У селу се налазе остаци православне цркве Свете Недеље, која је уништена у рату (1991-1945),  док је срушена римокатоличка црква Светог Јосипа, поново изграђена. Православно и римокатоличко гробље се налазе једно до другог.

На попису 1991. године, Уништа су имала 216 становника, од чега 117 Хрвата (54%), 97 Срба (45%) и 2 остала.

Српска презимена

КОВАЧЕВИЋ (37) – Свети Јован (дошли из Подосоја)

МАЉКОВИЋ (41) – Свети Јован (дошли из Маовица)

ПЕТКОВИЋ (3) – Свети Никола (дошли из Маовица)

УТРЖЕН (16) – Свети Георгије (дошли из Косора)

 

Хрватска презимена

ГАЛИОТ (37) – (дошли из Маовица)

ГРИЗЕЉ (50) – (дошли из Маовица)

САМАРЏИЈА (31) – (дошли из Маовица)

 

Приредио: Сарадник портала Порекло Слободан Зрнић

 

 


Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top