Poreklo prezimena, selo Lještar (Kosovska Kamenica)

28. decembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Lještar (po knjizi Leštar), opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na istočnom podnožju brda Modre Glave, na Leštarskom Potoku i na Boljevačkoj Reci.

Vode.

Vodu za pnće dobija iz izvora i plitkih bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive: Osojnica, Padalnšte, Belo Polje, Igrnšte; za šumu: Padalnšte, Modra Glava, Dretinan, Manastir.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u tri mahale: Leštar (ispod Modre Glave), Potok (pored Leštarskog Potoka) n Maćedonce (na Boljevačkoj Reci). Ova poslednja je nazvana po jednom arbanaškom muhadžnrskom rodu koji je doseljen od Maćedonaca u Jablanici. Udaljenja između mahala su oko 1 km. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Istorijat i starine u selu.

U povelji despota Stevana Lazarevića, izdatoj 1441 god. selo se pominje pod imenom JNJšikz. U hataru sela ima dve porušene crkve, jedna na mestu Manastir i jedna na sadašnjem groblju.

Poreklo stanovništva.

U selu je samo jedan starinačkn rod, jer je glavni i najstariji deo sela (mahala Leštar) bio čifluk, u kome se stanovništvo često smenjivalo. Mahala Maćedoncn je postala naseljavanjem muhadžnra 1878. g., a mahala Potok oko 1900. g. preseljavanjem iz mahale Leštar.

Rodovi u mahali Leštar:

-Živovići (3 k., sa. Arhanđeo). Pradeda doseljen pre 140 godina na Businja (Kosovo) da bi izbegao krvnu osvetu Arbanasa. Za tog pradedu Živu kažu da je bio vrlo ugledan, pametan i „silan“. Kažu da je držao tri žene i da su mu sve tri bile venčane.

-Milovići (2 k., sv. Nikola); preseljeni pre 60 godina na Trnićevca pošto ih je proterao gospodar sa čifluka. I u Leštar doseljeni na čifluk.

-Brzakovići (2 k., sv. Nikola). Kao čifčije su živeli po mnogim krivorečkim selima. U Leštar doseljeni na čifluk pre 70 godina iz Strezovca.

U Mahali Potok:

-Mladenovci  (3 k., sv. Nikola). Starinci su, ali su se pre oko 70 godina iselili u Bolješce, na čifluk. U Leštar su se vratili oko 1900. god. pošto su kupili zemlju od gospodara Novobrđana.

U mahali Maćedonci:

-Bugonovc (5 k.), od fisa Hota; doseljeni iz Bugonovca (Jablanica).

-Tupala (4 k.), od fisa Sopa, iz Tupale (Jablanica).

-Maćedonci (2 k.), od fisa Gaša, iz Maćedonaca (Jablanica).

-Sijarina (2 k.) od fisa Hota, iz Sijarina (Jablanica).

-Marovc (2 k.), od fisa Beriša, iz Marovca (Jablanica).

-Mrkoja (2 k.), od fisa Krasnića, iz Mrkonje (Jablanica).

-Bpapca (2 k.), od fisa Krasnića, iz Vrapca (Jablanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.