Poreklo prezimena, selo Zajčevce (Kosovska Kamenica)

26. decembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Zajčevce, opština Kosovska Kamenica – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je po kosama oko Zajčevačkog Potoka. Proteže se do srpsko-turske granice pre Balkanskog rata.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora i česama.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Vakaf, Karol, Kodrat Mal (Velika Brda), Rapši (Ravan), Vorat-e–Stojanit (Stojanovo Groblje).

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u četiri mahale, čiji su nazivi po rodovima koji u njima žive. Udaljenja između mahala su oko 1 km. Kuće u mahalama nisu grupisane.

Starine u selu.

Na mestu Vakaf je porušena crkva za koju Arbanasi kažu da je bila srpska. Na mestu Vorat–e–Stojaiit je bilo groblje srpskog stanovništva koje se raselilo po doseljenju Arbanasa.

Poreklo stanovništva.

Od doseljenja Arbanasa selo je raslo priraštajem, a oko 1885. godine su se u njemu naselili i Arbanasi muhadžirn iz Srbije.

Rodovi:

-Beković (5 k.);

-Isenović (8 k.) i:

-Ajetonić ili Pržoka (13 k.). Svi su od fisa Krasnića. Doseljeni su iz Malesije pre 210 godina.

-Mrkoja (5 k.), od fisa Krasnića; preseljeni su oko 1885 g. iz onog dela sela koji je 1878 potpao pod Srbiju, pa im je i prezime došlo otuda, jer su im kuće ušle u administrativni sastav sela Mrkonje (Jablanica). Starina im je ista kao kod ostalih roloia u selu, jer su se iz Malesijs doselili kao „braća“.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.