Порекло презимена, село Ајкобила (Приштина)

23. децембра 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Ајкобила, Град Приштина – Косовски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је око Дубоког Потока, већим делом на његовој левој страни, у подножју брда Тршиглаве.

Воде.

Воду за пиће, добија из извора и неколико бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве: Катун (Село), Арат–е-Асаиит (Асанове Њиве), Фуша (Поље), Сугар, Тршиглава; за шуму: Бређ  (Бреговн), Брегу-и–Капрејве (Брег Капреја), Каљаја.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у две махале: Тршиглава на северу и Маала Џамиес (Џамијска Махала) на југу. Куће у махалама нису груписане. Удаљења између кућа или појединих групица кућа је око 500 м.

Старине и историјат села.

У хатару овог села се једно место зове Каља ја, само на њему нема никаквих трагова града. Порушеиа црква је у Џамијској Махали, а код Џамије има доста самокова. Као да се ово село пре арбанашког насељавања звало Прождрикобнла, по Дабижив Прождрикобили из околине Новог Брда, који се помиње 1434 године. Ајкобила je можда упола на арбанашки преведено име овог села.

Порекло становништва.

Арбанаси овог села кажу да не знају јесу ли им преци затекли село. Од досељења Арбанаса (пре 230 година) село је расло прирашајем. Године 1878. у село су се доселили Арбанаси мухаџирн, а 1928 године доселиле су се и две српске куће.

Родови:

-Фетаовнћ (7 к.);

Алисурт (13 к.) и:

Зумберовић (6 к.), сви од фиса Красиића. Досељени су као један род из Малесије пре 230 година. Прво су се населили у селу Ајновцу, одакле су ускоро прешли у Ајкобнлу. Сви живе у махали Тршиглава.

Арбанашки мухаџирски родови у Џамијској Махали:

-Сијарина (6 к.), од фиса Хота; досељени из Сијарине (Јабланица).

-Ђелекар (1 к.), од фиса Бериша, из Ђерекара (Јабланица).

-Бороц (1 к.), од фиса Хота, из Боровца (Јабланица).

-Tpcтена (2 к.), од фиса Краснића, из дела села Трстеие који је био у Пољаници.

-Реткоцер (1 к.), од фиса Красннћа, из Реткоцера (Јабланица).

-Кљајић (1 к.), од фиса Соп-a, из Клајића (Јабланица).

-Бучмет (2 к.), од фиса Краснића, из дела села Лисоцке који је био у Јабланици.

-Мркоја (1 к.), од фиса Краснића из Мркоње (Јабланица).

Срби колонисти су:

-Баримци (2 к., св. Никола). Старином су од рода Баримци у Клобукару. Пре 45 година су се иселили у Туларе (Јабланица). Овде су досељени као колонисти 1928 год.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.