Poreklo prezimena, selo Gornji Makreš (Gnjilane)

16. decembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Gornji Makreš, opština Gnjilane  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je po kosama, brdima i dolinama u izvorištima potočića od kojih postaje Makreški Potok.

Vode.

Vodu dobija iz izvora.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi: Carev Zabez, Dobra Glava, Savina Glava, Jankov Kamen, Bilo, Modra Glava, Vrtača, Kamen, Sivinica, Vuča Rupa, Grobljište, Selište.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa, deli se u 5 mahala: Broćanac, Makreš, Oskorušu, Potok ” Golenicu ili Muadžeri. Udaljenja između mahala su 1 do 2 km. Kuće u mahalama su grupisane.

Starine u selu.

Na mestu Selište nalaze se crep i temelji zidova od kamena i „tugle” (cigle). Tu su seljaci našli i jedan zemljani ćup sa zapreminom od 15 šinika.

Kao trag nekog starog naselja postoji i „Grobljište“, neko staro groblje.

Istorijat.

Selo se pominje 1432. godine kada su na Makrešu Turci razbili novobrdsku vojsku, samo nije jasno da li je tada Makreš bio selo ili topografski naziv.

Postanak sela.

Selo je obnovljeno još pre prvog prodiranja Arbanasa u Krivu Reku, pre kraja 17 veka.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Potočani ili Đorinci (12 k., sv. Arhanđeo), su osnivači sadašnjeg sela. Doseljeni su iz Krečova u Ljumi još dok nije bilo Arbanasa u Krivoj Reci. Iz Ljume su izbegli od krvne osvete. Za njive su morali krčiti šume.

-Baba-Janjići (8 k., sv. Nikola); doseljeni iz prizrenskog kraja posle Đorinaca, ta je njihova kuća bila druga kuća u selu. I oni su iz prizrenskog kraja izbegli od krvne osvete.

-Kolarci (4 k.. sv. Petka). Predak im je doseljen iz Kamenice pre 110 godina na ženine imanje. Dalja starina im je kao i kod Kolaraca u Kamenici.

-Mešinčani (3 k., sv. Nikola); preseljeni pre 50 godina kao čifčije iz Mešine, od roda Znmparci, pošto ih je aga proterao sa čifluka.

-Bpoćančani (4 k., sv. Nikola); preseljeni pre 120 godina kao čifčije iz Trnićevca.

-Kitići (2 k., sv. Jovan Krstitelj); preseljeni kao čifčije iz Klobukara pre 45 godina.

-Kuretištani (2 k., sv. Nikola): doseljeni 1913 godine iz Kuretišta (G. Morava) na kupljeno imanje.

-Poroštičani (4 k.), arbanaški muhadžirski rod, od fisa Krasnića; doseljeni 1878. godine iz Poroštice (Jablanica).

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.