Poreklo prezimena, selo Izvor (Novo Brdo)

9. decembar 2018.

komentara: 2

Poreklo stanovništva sela Izvor, opština Novo Brdo  – Kosovskopomoravski okrug. Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Selo je na jugoistočnom podnožju planine Koziice, po kosama u proširenju doline Krive Reke. Većim delom je na desnoj strani doline.

Vode.

Vodu za piće dobija iz izvora i bunara.

Zemlje i šume.

Topografski su nazivi za njive i šumu: Svračak, Ramiište, Podsvračak, Tanki Zabeja, Gosalina, Šumati Rid i Rosulja.

Tip sela.

Selo je razbijenog tipa. Deli se u 5 mahala: Svračak, Tanki Zabeja, Izvor ili Stari Izvor, Šumati Rid, i Antanaskovu Mahalu. Samo poslednja nosi naziv po rodu koji u njoj živi. Udaljenja između mahala su oko 1 km. Kuće u mahalama su grupisane.

Postanak sela.

Selo je staro. Postoji predanje da je u Izvoru živeo neki vrlo bogat katolik, po imenu Jovan. Pričaju da se usudio da u turskog cara zatraži kćer i da mu je ovaj dao. Ali kad je car došao Jovanu u „pravne“, kći mu kaže da joj je muž hrišćanin. Car povede kćer u goste, ali je više ne vrati. Jovan zato zarati sa carem, par ga savlada i zapali mu konake. Od vatre se iz Jovanovih konaka zlato lilo kao voda. U Izvoru ima još Srba starinaca.

Poreklo stanovništva.

U mahali Svračak žive rodovi:

-Ivini ili Svračani (12 k., sv. Nikola i sv. Arhanđeo). Ova druga slava im je kao zavetina zbog pronađenog izgubljenog deteta. Starinom su iz okoline Vlasotinaca. Pre 170 godina su doseljeni u Vidinu (Marevce), potom uskoro prešli u Vlase, pa u Izvor.

-Marinkovi (3 k., sv. Nikola); preseljeni iz Paralova pre 70 god.

-Đerekarci (3 k) su fisa Beriša, arbanaški muhadžirski rod; doseljeni iz Đerekara (Jablanica).

-Krivača (2 k.), arbanaški muhadžirski rod, od fisa Beriša, doseljen iz Krivače (Jablanica).

Propaštica (3 k.), arbanaški muhadžirski rod od fisa Krasnića, iz Propaštiie (Lab). Sva su tri roda doseljena 1878 godine.

U mahali Tanki Zabeja:

-Đorđijanci (2 k., sv. Nikola), su starinci.

-Mitrovci (7 k.. sv. Jovan Krstitelj); doseljeni pre 120 godina iz Virova (Marevce). Tri kuće od ovih žive u mahali Izvor.

-Mirkovići (1 k., Mitrovdan); preseljeni pre 45 godina iz Bostana, od roda Ristića. Dalja starina kao kod Ristića u Bostanu.

U mahali Izvor:

-Maksimovići (1 k., sv. Jovan Krstitelj); doseljeni pre 100 godina iz Bostana, od roda Martinovi. Dalja starina kao kod Martinovih y Bostanu.

-Perići (3 k., Vavedenje); doseljeni iz Desivojca pre 150 godina.

-Mirkovci (6 k., sv. Nikola); preseljeni iz Paralova pre 70 godina.

-Stevanovci (2 k., Mitrovdan), nepoznatog porekla.

U mahali Šumati Rid:

-Perovići (3 i., sv. Jovan Krstitelj); preseljeni iz Bostana pre 80 godina.

-Kukutići (3 k., sv. Nikola); doseljeni iz Gumišta (G. Morava) pre 110 godina.

-Kopiljaci (4 k., sv. Petka); preseljeni iz Dragolisice (Marevce) pre 70 godina.

U Antanaskovoj Mahali živi rod:

-Antanaskovci (4 k., sv. Arhanđeo), starinci iz Starog Izvora. Na sadašnje mesto preseljeni pre 100 godina zato što im se u kući obesila devojka koju su silom ugrabili za nekog svog mladića.

IZVOR: Prema knjizi dr Atanasija Uroševića „Novobrdska Kriva Reka“, izdanje Beograd 1950. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Milivoje Jovanović

    Pozdrav
    Molim Vas da li ste u mogućnosti da mi pronađete još neki podatak o poreklu porodice Jovanović iz Izvora, Tanki zabe, Novo Brdo. Za ovu priču o Đorđijancima znam i po bakinoj priči.Ona je pominjala da prezime nosimo po Jovanu. Na pitanje zašto? Govorila je da ih po legendi bilo 99 i 100 je bio ćopav i da smo starosedeoci.🤣
    Da smo živeli u starom Izvoru a da se deda Jovan – po kome nosimo prezime doselio u Tanki zabe. Rastojanje između dva naselja je nebitno možda 500-1000 metara. Da li je moguće da smo potomci tog Jovana koji se zamerio Caru 🤣?
    Inače za ostale od Jovana do danas znam kako su se zvali.Ako je tačna priča on meni dođe čukundeda. Ako se moj deda rodio 1907 godine onda je njegov deda Jovan rođen 1840-50 godine.
    Hvala puno

    • Strahinja Jovanović

      Dragi Milivoje,

      Tvoja priča je veoma slična mojoj. Moji su poreklom iz Izvora mahala Svračak. To su ovi Ivini (Svračani) samo ne znam što su tako označeni jer se prezivamo Jovanovići. Pradeda mi se zvao Steva Jovanović a njegov otac je Jovan. E sad, pradeda je bio prebogat čovek i niko nije znao odakle mu tolke pare i niko nikad nije saznao. Samo znamo da je krio neke dukate. Sad kad sam pročitao ovu legendu o nastanku sela mi se baš podudara sve to. Pitao sam oca i zna za Jovanoviće iz Tanki zabe, tako da ne verujem da smo u srodstvu, ali mi je bilo interesantno pa sam rešio da napišem poruku. Po ocu, pradeda Steva je imao 78 godina kada se rodio moj deda 1933. (nije mu prvi sin), što bi značilo se rodio 1855. godine. Umro je 1959. godine sa 104 godine. To bi značilo da se čukundeda Jovan rodio oko 1830. neke ili možda i ranije.