Порекло презимена, село Извор (Ново Брдо)

9. децембра 2018.

коментара: 2

Порекло становништва села Извор, општина Ново Брдо  – Косовскопоморавски округ. Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село је на југоисточном подножју планине Козиице, по косама у проширењу долине Криве Реке. Већим делом је на десној страни долине.

Воде.

Воду за пиће добија из извора и бунара.

Земље и шуме.

Топографски су називи за њиве и шуму: Сврачак, Рамииште, Подсврачак, Танки Забеја, Госалина, Шумати Рид и Росуља.

Тип села.

Село је разбијеног типа. Дели се у 5 махала: Сврачак, Танки Забеја, Извор или Стари Извор, Шумати Рид, и Антанаскову Maхалу. Само последња носи назив по роду који у њој живи. Удаљења између махала су око 1 км. Куће у махалама су груписане.

Постанак села.

Село је старо. Постоји предање да је у Извору живео неки врло богат католик, по имену Јован. Причају да се усудио да у турског цара затражи кћер и да му је овај дао. Али кад је цар дошао Јовану у „правне“, кћи му каже да јој је муж хришћанин. Цар поведе кћер у госте, али је више не врати. Јован зато зарати са царем, пар га савлада и запали му конаке. Од ватре се из Јованових конака злато лило као вода. У Извору има још Срба старинаца.

Порекло становништва.

У махали Сврачак живе родови:

-Ивини или Сврачани (12 к., св. Никола и св. Арханђео). Ова друга слава им је као заветина због пронађеног изгубљеног детета. Старином су из околине Власотинаца. Пре 170 година су досељени у Видину (Маревце), потом ускоро прешли у Власе, па у Извор.

-Маринкови (3 к., св. Никола); пресељени из Паралова пре 70 год.

-Ђерекарци (3 к) су фиса Бериша, арбанашки мухаџирски род; досељени из Ђерекара (Јабланица).

-Кривача (2 к.), арбанашки мухаџирски род, од фиса Бериша, досељен из Криваче (Јабланица).

Пропаштица (3 к.), арбанашки мухаџирски род од фиса Краснића, из Пропаштиие (Лаб). Сва су три рода досељена 1878 године.

У махали Танки Забеја:

-Ђорђијанци (2 к., св. Никола), су старинци.

-Митровци (7 к.. св. Јован Крститељ); досељени пре 120 година из Вирова (Маревце). Три куће од ових живе у махали Извор.

-Мирковићи (1 к., Митровдан); пресељени пре 45 година из Бостана, од рода Ристића. Даља старина као код Ристића у Бостану.

У махали Извор:

-Максимовићи (1 к., св. Јован Крститељ); досељени пре 100 година из Бостана, од рода Мартинови. Даља старина као код Мартинових y Бостану.

-Перићи (3 к., Ваведење); досељени из Десивојца пре 150 година.

-Мирковци (6 к., св. Никола); пресељени из Паралова пре 70 година.

-Стевановци (2 к., Митровдан), непознатог порекла.

У махали Шумати Рид:

-Перовићи (3 и., св. Јован Крститељ); пресељени из Бостана пре 80 година.

-Кукутићи (3 к., св. Никола); досељени из Гумишта (Г. Морава) пре 110 година.

-Копиљаци (4 к., св. Петка); пресељени из Драголисице (Маревце) пре 70 година.

У Антанасковој Махали живи род:

-Антанасковци (4 к., св. Арханђео), старинци из Старог Извора. На садашње место пресељени пре 100 година зато што им се у кући обесила девојка коју су силом уграбили за неког свог младића.

ИЗВОР: Према књизи др Атанасија Урошевића „Новобрдска Крива Река“, издање Београд 1950. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

 1. Milivoje Jovanović

  Pozdrav
  Molim Vas da li ste u mogućnosti da mi pronađete još neki podatak o poreklu porodice Jovanović iz Izvora, Tanki zabe, Novo Brdo. Za ovu priču o Đorđijancima znam i po bakinoj priči.Ona je pominjala da prezime nosimo po Jovanu. Na pitanje zašto? Govorila je da ih po legendi bilo 99 i 100 je bio ćopav i da smo starosedeoci.🤣
  Da smo živeli u starom Izvoru a da se deda Jovan – po kome nosimo prezime doselio u Tanki zabe. Rastojanje između dva naselja je nebitno možda 500-1000 metara. Da li je moguće da smo potomci tog Jovana koji se zamerio Caru 🤣?
  Inače za ostale od Jovana do danas znam kako su se zvali.Ako je tačna priča on meni dođe čukundeda. Ako se moj deda rodio 1907 godine onda je njegov deda Jovan rođen 1840-50 godine.
  Hvala puno

  • Страхиња Јовановић

   Драги Миливоје,

   Твоја прича је веома слична мојој. Моји су пореклом из Извора махала Сврачак. То су ови Ивини (Сврачани) само не знам што су тако означени јер се презивамо Јовановићи. Прадеда ми се звао Стева Јовановић а његов отац је Јован. Е сад, прадеда је био пребогат човек и нико није знао одакле му толке паре и нико никад није сазнао. Само знамо да је крио неке дукате. Сад кад сам прочитао ову легенду о настанку села ми се баш подудара све то. Питао сам оца и зна за Јовановиће из Танки забе, тако да не верујем да смо у сродству, али ми је било интересантно па сам решио да напишем поруку. По оцу, прадеда Стева је имао 78 година када се родио мој деда 1933. (није му први син), што би значило се родио 1855. године. Умро је 1959. године са 104 године. То би значило да се чукундеда Јован родио око 1830. неке или можда и раније.