Poreklo prezimena, selo Žarevo (Brus)

11. novembar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žarevo, opština Brus  – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Žarevo ne nizvodno od sela Šošića u srednjem toku Male reke. Rasturene kuće su na stranama rečne doline. Najveći broj kuća je na levoj (prisojnoj) strani, dok su na desnoj (osojnoj) strani samo sedam kuća. Zemljišno područje zahvata prostor između Šošića i Donjeg Levića na zapadu, Trećaka i zaseoka Trećaka — Male Reke na jugu, Batota, sela na istoku i sela Lipovca na severu. U granicama sela su: Strugarski breg, Kisela voda — kiseljak, Carina, Velika grobnica, Kadinačuka, Vrata(1072m), Čukar, .Lokvenik, Mečak, Granica ili Velika kosa.

Vode.

Potoci su:  Dabov potok, Savićki, Munjski, Simonovački, Medni potok. Izvori su: Vodica, Marina voda, Tomina voda, Izvor u virova Grčićka voda,) Kivadinovićka voda Voda kod crkve Stara voda, Izvor na lazu, Terzićka voda, Kolište.

Zemlje i šume.

Delovi atara se nazivaju: Selište, Lokvenik, Velika čuka, Biševo, Vladičina ravan, Voćnjak, Katunište, Munjara, Žarevsko preslo. Nastanjena mesta su: Čukar, Vrata, Živadinovačko brdo, Mitrovićko brdo, Strutarski breg, Mečak, Izbište i Ilijićki potom. Voćnjaci, njive i livade su kod kuća. Šuma i ispšla su na graničnim brdima.

Ostali podaci o selu.

Groblja su kod seoske crkve Sv. Vračevi, u Izbištu, na Strugarskom bregu i na Mečaku (u Radmanovcima).

Godine 1837. selo ima 10 kuća sa 12 poreskih glava; 1848 — 49 domaćinstva sa 376 članova.

Starine i istorijat.

U Selištu su kućišta predaka sadašnjih Radmanovaca. Seoska crkva, hram Sv. Vračeva, nedavno je obnovljena na temeljima “starovremske” crkve. Kod crkve bilo je staro groblje, ali je sasvim rastureno.

Pričaju da je groblje postalo u jednom danu jer su Turci iznenada upali u selo i napali okupljene na saboru kod crkve crkvenoj slavi. Po6ili su i poklali mnoge, a izginuli pokopani su na mestu pogibije. Sveštenik bio je izbegao, ali su ga Turci pognali,stigli i ubili u dolu, sadašnjem Popovom dolu. Mnogo pre narodnog stradanja kod crkve, priča se da je Žarevo bilo episkopska stolica,”ovde je sedeo vladika”. Vladiku su ubili Turci. Vladika je pokopan na brdu, današnjoj Velikoj grobnici – Vladičinoj grobnici – Vladičancu.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Savići (5 kuća) pod Čukarom, na levoj strani Savićkog potoka;

-Radovići (2 kuće u podnožju Vrata;

-Živadinovići (3 kuće) na Živadinovićkom brdu i:

-Mitrovići (Z kuće) na Mitrovićkom brdu; (svega 13 kuća, Sv. Alimpije Stolpnik i Đurđevdan), izdaju se za starince.

-Strugari (7 kuća, Sv. Jovan) su na Strugarskom brdu. Sedeli su ovde pre ustanka 1804. godine. Od Strugara iz Žareva su Nikolići (2 kuće, Sv. Jovan) u Brusu.

-Radmanovići (12 kuća, Savin dan i Sv. Simeon) na Mečaku su od Pavličevića  –  Savića iz Radmanova. Prve kuće pogradili su na Selištu.

-Milijići (5 kuća, Sv. Nikola), starinom su iz plemena Kuča.

Krajem 18. veka nastanili su se:

-Grčići (3 kuće, Sv. arhiđ. Stefan) su ispod Čukara i Cera. Poreklom su od Krstojevića iz Čajetine, a najdaljom starinom su iz plemena Kuča.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.