Порекло презимена, село Шошиће (Брус)

11. новембар 2018.

коментара: 5

Порекло становништва села Шошиће, општина Брус  – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Село je y изворишту Мале реке. У међама села су: Дебела глава (1660м), тромеђа села Трећака, Жарева и Шошића, Стругарски брег, Жаревска кисела вода (кисељак), Вирине, Кадина чука (1112м), Боровик, Велика гробница или Владичанац, Црквиште, Јечмиште, Мапа огледна, Расинац и Велика чука (1157м.

Воде.

Потоци су: Доброводски, Симин и Велики поток. Извори су: Ајдучки извор, Добра вода, Извор у Раздољу, Извор у Андријенице.

Земље и шуме.

Потеси су: Борје, Русаве, Рабануша, Селиште, лаз, Летовина, Јастребац, Челопек, Ђорђев гроб, Сиге, Амзинац, Турски до, Угљарац, Зоринац, Коловоз. Гробље је у Антићима, само се Кузмановићи копају у засебном гробљу — на Јастрепцу.

Историјат.

Стари становници села су Шоши, од фиса Шоша у Малеији. Прича се да је “у рату на Мацара” из села отишло “тридесет мачева Шоша”.

Године 1837. у Шошићима има 10 кућа са 12 и 3/4 пореских глава; 1948 – 35 домаћинстава са 240 чланова.

Старине у селу.

Селиште је и данас настањено место. На Равни и на Пејковици су “латинска” (католичка) гробља. У Ивљаку ниже Локве су “дуварине“ и остаци поруцњних зидова разорене мале цркве, храма Преображења. На међи према селу Липовцу је Црквиште. У огради од дасака (тарабе) је црквина, храм Св. Романа. Мала закопина са траговима темеља и стуб часне трпезе једини су остаци црквице. На Ђорђевом гробу сахрањен је погинули хајдук Ђорђе. Био је родом из села. На Шанцу су трагови шанчева из рата 1876. године а на Расинцу су трагови темеља српске граничне стражарнице – карауле.

Порекло становништва.

Родови:

-Врачаревићи, Антићи, Величковићи, Синђелићи (15 кућа, Митров дан и Св. прор. Јеремија) су од Попадића из Паљевштице. “Господар сеоски ага Турчин” – Алија из Паљевштице преместио је “бабу” Синђелију са синовима да обрађују земљу, а стоку им даде “на ћесим”.

Крајем 18. века доселио се:

-Шејић (1 кућа, Св. Архангел и Велика Госпојина).

-Тодоровићи (4 куће,Ђурђиц и Ђурђевдан) су из Влајковаца

-Кузмановић (1 кућа, Св. Мина и Мали Св. Архангел) је од Максића, светоминаца из Криве Реке.

Једини становник “у Русаве”је:

-Младеновић (1 кућа, Св. Архангел и слава имања Митровдан) из Липовца – Бубуња, призетио се у кући Синђелића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. SELO ŠOŠIĆI,PRADEDA MILIĆ ŠEJIĆ UBIJEN U 1 , SVJETSKOM RATU,,,NE ZNAMO ODAKLE JE DOSELIO U TAJ KRAJ KOD BRUSA

  2. SELO ŠOŠIĆI,PRADEDA MILIĆ ŠEJIĆ UBIJEN U 1 , SVJETSKOM RATU,,,NE ZNAMO ODAKLE JE DOSELIO U TAJ KRAJ KOD BRUSA MOLIM ODGOVOR ,LEPI POZDRAV IZ PULE

    • Милодан

      Сњежана Шејић!

      У књизи не пише одакле се доселио Шејић.

      Велики поздрав и вама из Обреновца!

      Милодан

      • Srđan

        Šejići su se doselili kad i Milići iz Žareva iz plemena Kuča. Zajedno su došli u te krajeve stim što su Šejići došli u Šošiće a Milići u Žarevo. Kasnije su opet zajedno deo porodice došli i nastanili se u Baćoglavu početkom 19v. Po oslobođenju Toplice kupili su u dukatima imanje od Arnauta koji je prebegao na Kosovo.

  3. Vuckovic dragodin

    Vučkovici iz Šosica.
    Stojadin poginuo u prvom svetskom ratu
    Otac Vladimir
    Sin Radič odrastao kod ujaka u Gornjim Levicima, kasnije ostao tu da zivi