Порекло презимена, село Жарево (Брус)

11. новембра 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Жарево, општина Брус  – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Жарево не низводно од села Шошића у средњем току Мале реке. Растурене куће су на странама речне долине. Највећи број кућа је на левој (присојној) страни, док су на десној (осојној) страни само седам кућа. Земљишно подручје захвата простор између Шошића и Доњег Левића на западу, Трећака и засеока Трећака — Мале Реке на југу, Батота, села на истоку и села Липовца на северу. У границама села су: Стругарски брег, Кисела вода — кисељак, Царина, Велика гробница, Кадиначука, Врата(1072м), Чукар, .Локвеник, Мечак, Граница или Велика коса.

Воде.

Потоци су:  Дабов поток, Савићки, Муњски, Симоновачки, Медни поток. Извори су: Водица, Марина вода, Томина вода, Извор у вирова Грчићка вода,) Кивадиновићка вода Вода код цркве Стара вода, Извор на лазу, Терзићка вода, Колиште.

Земље и шуме.

Делови атара се називају: Селиште, Локвеник, Велика чука, Бишево, Владичина раван, Воћњак, Катуниште, Муњара, Жаревско пресло. Настањена места су: Чукар, Врата, Живадиновачко брдо, Митровићко брдо, Струтарски брег, Мечак, Избиште и Илијићки потом. Воћњаци, њиве и ливаде су код кућа. Шума и испшла су на граничним брдима.

Остали подаци о селу.

Гробља су код сеоске цркве Св. Врачеви, у Избишту, на Стругарском брегу и на Мечаку (у Радмановцима).

Године 1837. село има 10 кућа са 12 пореских глава; 1848 — 49 домаћинства са 376 чланова.

Старине и историјат.

У Селишту су кућишта предака садашњих Радмановаца. Сеоска црква, храм Св. Врачева, недавно је обновљена на темељима “старовремске” цркве. Код цркве било је старо гробље, али је сасвим растурено.

Причају да је гробље постало у једном дану јер су Турци изненада упали у село и напали окупљене на сабору код цркве црквеној слави. По6или су и поклали многе, а изгинули покопани су на месту погибије. Свештеник био је избегао, али су га Турци погнали,стигли и убили у долу, садашњем Поповом долу. Много пре народног страдања код цркве, прича се да је Жарево било епископска столица,”овде је седео владика”. Владику су убили Турци. Владика је покопан на брду, данашњој Великој гробници – Владичиној гробници – Владичанцу.

Порекло становништва.

Родови:

-Савићи (5 кућа) под Чукаром, на левој страни Савићког потока;

-Радовићи (2 куће у подножју Врата;

-Живадиновићи (3 куће) на Живадиновићком брду и:

-Митровићи (З куће) на Митровићком брду; (свега 13 кућа, Св. Алимпије Столпник и Ђурђевдан), издају се за старинце.

-Стругари (7 кућа, Св. Јован) су на Стругарском брду. Седели су овде пре устанка 1804. године. Од Стругара из Жарева су Николићи (2 куће, Св. Јован) у Брусу.

-Радмановићи (12 кућа, Савин дан и Св. Симеон) на Мечаку су од Павличевића  –  Савића из Радманова. Прве куће поградили су на Селишту.

-Милијићи (5 кућа, Св. Никола), старином су из племена Куча.

Крајем 18. века настанили су се:

-Грчићи (3 куће, Св. архиђ. Стефан) су испод Чукара и Цера. Пореклом су од Крстојевића из Чајетине, а најдаљом старином су из племена Куча.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.