Poreklo prezimena, selo Malo Rudare i Veliko Rudare (Zvečan) Reviewed by Momizat on . Poreklo stanovništva sela Malo i Veliko Rudare (po knjizi Rudare), opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napis Poreklo stanovništva sela Malo i Veliko Rudare (po knjizi Rudare), opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napis Rating: 0
You Are Here: Home » Zavičaj - sela i gradovi » Poreklo prezimena, selo Malo Rudare i Veliko Rudare (Zvečan)

Poreklo prezimena, selo Malo Rudare i Veliko Rudare (Zvečan)

Poreklo stanovništva sela Malo i Veliko Rudare (po knjizi Rudare), opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Dva su sela na terasama Ibra — Gornje – Malo Rudare ili Malo Selo je pod Malom stenom, a Donje – Veliko Rudare ili Veliko Selo je pod Kršem – Rudaračkim kršem. Oko dva sata su sela udaljena među sobom. U međama sela su: Solila, Čuka, Velika stena, Mala stena, Miladinov laz, Pogledalo i Ibar.

Vode.

Vodeni tok je Duboki  potok, a izvori su: Česma, Izvor u Đurinoj dolini, Koštan, Čubura, Česma i izvor u Lazu, Česma u Starom selu. Pije se voda sa šest bunara.

Zemlje i šume.

Potesi su: Selište, Smonik i Leskove doline. Groblje je kod crkvine, u potesu Smoniku.

Istorijat.

SELO ROUDARIE zabeleženo je u Svetostefanskoj hrisovulji.

Godine 1892. selo Rudare ima 28 kuća (sve srpskih); 1921 u selu je 47 domaćinstava sa 338 članova, a 1948 – 95 domaćinstava sa 637 članova.

Starine u selu.

U selištima su starije naseobine rudara. Kako je selo bilo na visini, tukli su ga gromovi u tri maha pa se ono triput premeštalo. Otud, kažu, Selišta. U groblju je crkva u ruševinama. Bila je to mala crkva zidana tesanikom i krečom. Na međi prema selu Lisici je Smrdan, izvor sumporovite vode i potok. Oko izvora su tragovi naselja i zidova neke građevine. Meštani misle da su ostaci neke stare banje.

U Starom selu (u Gornjem Rudaru) stoje – „ćute“ „duvarine“ (zidovi) i ostaci temelja kuća i zgrada iz drevne prošlosti. Niže Krša i pod Velikom stenom su iskopane „ostave“ starog novca.

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Posle 1750. godine doselili su se:

-Moračani – Markovići (6 kuća, Sv. Arhanđeo, u novembru i Sv. Arhanđeo „letnji“, u julu), od Moračana iz Borčana. Oni su jedan rod s Krajčanima u Grabovcu.

Posle rata 1877/78. godine nastanili su se:

-Mandići : Trajkovići, Zdravkovići, Anđelkovići (3 kuće, Sv. Arhanđeo 8. novembra), iz Rajetića na Rogozni.

-Ilići (3 kuće, Sv. Ćirik) su „Is Preko ibra“, iz sela Valača.

Novi su doseljenici, posle 1900. godine:

-Neškovići (2 kuće, Sv. Arhanđeo) su prešli iz Donjeg Rudara.

-Vilimonović (1 kuća, Sv. Đorđe i Sv. Nikola), iz iz Donjeg Rudara prešao je na imanje.

U Donjem Rudaru su:

-Đurinovići : Petrovići, Ignjatovići, Pajići, Milići, Sovronijevići, Radosavljevići (45 kuća, Đurđevdan i Sv. Nikola zimnji).  U Velikoj seobi dođoše „iz Crne Gore“ tri brata Đurinovića: Petar, Milutin i Miljko. Petar osta u selu i ostavi potomke. Od njega su svi „svetođorci“ u selu. Milutin ode u Strmac u Ibarskom Kolašinu, a Miljko se odseli u selo Lovac u Banjskoj.

Oko 1850. pređoše iz Gornjeg Rudara Moračani:

-Markovići, Neškovići i Milenkovići (7 kuća, Sv. Anhanđeo, u novembru)).

Novi doseljenici posle 1900. godine su:

-Milojević (1 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) iz Žitkovca „Preko Ibra“, domazet „udao se na ženu“ Radosavljevića.

-Vuksanović (1 kuća, Đurđevdan), od Miloševića iz Boljetina, je „usinjenik“ — usinovljenik jednog Radosavljevića – od Đurinovića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.


Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top