Poreklo prezimena, selo Boće (Raška)

6. avgust 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Boće (Boći), opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Selo je u dolini Boćke reke pod Kavnjem (1636m).

Osim Boćke reke, rečice su: Kolska reka i Kriva reka. Dve vode su: Izvor “Na Belice” i Izvor “U Ćurovića”.

Delovi atara nazivaju se: Selište, Njive ispod Selišta, Bare, Lokva, Livade, Ornice, Livade “U Sopote”, Livade “U Kola”, Relja, Biserkuša, Trska, Piskavica, Marinkovac, Rosopas, Čuka, Grab, Brajine, Pločnik, Reka, Krkavac, Osoje, Šiblje, Borikovica, Opuće i Probijeno brdo. Bačije su: “U Blata”, Zabelu, na Lazini, Torinama, Dundelu i Repištu.

Tip sela.

Selo sastavljaju kućne grupe. Tri su groblja ovog sela: Grkovićko groblje u Selištu kraj “latinske” crkvine, groblje Biseraca–Biserčića na Crkvencu i groblje Mirkovića na Lokvi.

Ime sela.

Ime selu su dali potomci Boća (nom. Boć), brata Botunova, starog doseljenika iz Crne Gore. U Katastihu  manastira Deviča zapisano je selo „Boćane“ 1772.godine

Vuk je zabeležio Boće (NPM: Akuzativ mesto nominativa) selo u Knežini Jošanica, Novopazarske nahije.

Godine 1921. u zaseoku su: 96 domaćinstava s 480 članova, a 1948 – 40 domaćinstava, c 343 člana.

Starine.

U selu su znatni i brojni ostaci starih rudarskih radova: šljakišta, “rnjage” troske — “laknje” od otopljenih ruda; stara rudarska okna i potkopi, pa nazivi stare rudarske terminologije — toponimi: Kavalj, Kola, Kolska reka, Probijeno brdo. Kod “latinske” crkvine se obavlja “seoska” molitva o Drugoj Trojici, na Duhovski ponedeljak, dok se kod crkvine kupi sabor prve mlade nedelje po Petrov danu. U njivama kraj crkvine prilikom obrade zemljišta nalazili su sitne srebrne novčiće. Na Crkvencu je bila “nekad” mala crkva, ali od nje nema traga. Uzvišenje između Kavnja i Suvog bora zovu Karaule

Poreklo stanovništva.

Rodovi.

Ima više od 250 godina kako su dva rođena brata Boć i Botun starinom iz Crne Gore – “od Podgorice” došli pod Kavanj i zasnovali selo, po potomcima brata Boća nazvano Boće – Boći. Pivnice ovih Boća bile su u Boćkoj poljani u Aleksandrovačkoj Župi. Iz Boća spustili su se docnije u Župu Botunovi potomci, rođena braća Radul i Milisav i u blizini Boćke poljane zasnovali selo koje se po njima — Botunovim potomcima prozva Botulja, novije Botunji. U Boću su potomci brata Boća:

-Grci” (Grkovići, Božanići i Savkovići) -15 kuća, Đurđic, 3. novembra, Đurđevdan i Sv. Ilija. Njihovi srodnici Boći i druga prezimena su u naseljima Gokčanice, Podibra i Zapadnomoravskog Pomoravlja.

Botunovi potomci u Botunju su:

-Radulovići, Milisavljevići i Šljivići; Dobrodolci u Dobrodolima – Brzeću; Vasići–Popovići u Ćelijama u Donjoj Rasini i njihove raselice u Jankovoj klisuri – Razbojni i u Kuršumlijskoj Banji. Slave su: Đurđic i Đurđevdan.

Krajem 18. ili početkom 19. veka su prešli iz Barina u Jelakcu:

-Đurovići, Mirkovići, Obradovići, Pavlovići (7 kuća, Sv. Arhanđeo 8. novembra),

-Biserčić (1 kuća, Miholjdan i Sv. Agatonik), od Biserčića iz Goča, sela više Vrnjačke Banje.

-Kragović (1 kuća) je od Kragovića iz Mura u Rudnici.

Posle 1900. doselili su se “na miraz”, “na imanje” domazeti:

-Dunjić (1 kuća, Sv Vartolomej i ženina slava Đurđic) od Dunjića iz Rokca, ušao u Grkoviće.

Nepoznato (1 kuća, Sv Arhanđeo i slava imanja–zemlje Đurđic) od Vukmirovića — Miletića… (…i ženina slava Sv. Arhanđeo) od Ugričića iz Jelakca u Đuroviće.

-Koturanović (1 kuća), od Koturanovića iz Jošaničke Banje (Sv. Jovan, 7. januara i slava imanja Miholjdan) u Biserčiće.

-Čomagić (1 kuća, Sv. Arhanđeo, u novembru), došao je iz Čomaga, zaseoka u Jošaničkoj Banji.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

 

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Goran

    Ovi Grkovići su od Boća,iz istoimenog sela.Srodnici Boćića.Njihovi preci su braća Boć i Botun,koji su na Kopaonik došli iz Botuna kod Podgorice.Imali su nadimak Grci.

  2. Goran

    Boć i Botun su se vratili iz Zete na Kopaonik,selo Kovači,gde su živeli njihovi preci rudari Sasi.U 15veku su odlazili u Zetu,iu Brda,bežali od Turaka,ali su se njihovi potomci u 17,i 18veku vraćali u rudničke krajeve i sela.Tako su se i Boć i Botun vratili na Kopaonik,s nadimkom Grci,jer su potomci katolika Sasa koji su prešli u Pravoslavne.Dokaz je testirani Boćić od Grkovića haplotip I1Y13946,koji se vezuje za Sase rudare.

  3. Andrija

    Zna li neko da mi kaže da li moje prezime Boćanin vuče iz ovog sela? Inače nas ima u Vrnjačkoj Banji, selo Rudjinci.