Порекло презимена, село Боће (Рашка)

6. август 2018.

коментара: 3

Порекло становништва села Боће (Боћи), општина Рашка – Рашки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Село је у долини Боћке реке под Кавњем (1636м).

Осим Боћке реке, речице су: Колска река и Крива река. Две воде су: Извор “На Белице” и Извор “У Ћуровића”.

Делови атара називају се: Селиште, Њиве испод Селишта, Баре, Локва, Ливаде, Орнице, Ливаде “У Сопоте”, Ливаде “У Кола”, Реља, Бисеркуша, Трска, Пискавица, Маринковац, Росопас, Чука, Граб, Брајине, Плочник, Река, Кркавац, Осоје, Шибље, Бориковица, Опуће и Пробијено брдо. Бачије су: “У Блата”, Забелу, на Лазини, Торинама, Дунделу и Репишту.

Тип села.

Село састављају кућне групе. Три су гробља овог села: Грковићко гробље у Селишту крај “латинске” црквине, гробље Бисераца–Бисерчића на Црквенцу и гробље Мирковића на Локви.

Име села.

Име селу су дали потомци Боћа (ном. Боћ), брата Ботунова, старог досељеника из Црне Горе. У Катастиху  манастира Девича записано је село „Боћане“ 1772.године

Вук је забележио Боће (НПМ: Акузатив место номинатива) село у Кнежини Јошаница, Новопазарске нахије.

Године 1921. у засеоку су: 96 домаћинстава с 480 чланова, а 1948 – 40 домаћинстава, c 343 члана.

Старине.

У селу су знатни и бројни остаци старих рударских радова: шљакишта, “рњаге” троске — “лакње” од отопљених руда; стара рударска окна и поткопи, па називи старе рударске терминологије — топоними: Каваљ, Кола, Колска река, Пробијено брдо. Код “латинске” црквине се обавља “сеоска” молитва о Другој Тројици, на Духовски понедељак, док се код црквине купи сабор прве младе недеље по Петров дану. У њивама крај црквине приликом обраде земљишта налазили су ситне сребрне новчиће. На Црквенцу је била “некад” мала црква, али од ње нема трага. Узвишење између Кавња и Сувог бора зову Карауле

Порекло становништва.

Родови.

Има више од 250 година како су два рођена брата Боћ и Ботун старином из Црне Горе – “од Подгорице” дошли под Кавањ и засновали село, по потомцима брата Боћа названо Боће – Боћи. Пивнице ових Боћа биле су у Боћкој пољани у Александровачкој Жупи. Из Боћа спустили су се доцније у Жупу Ботунови потомци, рођена браћа Радул и Милисав и у близини Боћке пољане засновали село које се по њима — Ботуновим потомцима прозва Ботуља, новије Ботуњи. У Боћу су потомци брата Боћа:

-Грци” (Грковићи, Божанићи и Савковићи) -15 кућа, Ђурђиц, 3. новембра, Ђурђевдан и Св. Илија. Њихови сродници Боћи и друга презимена су у насељима Гокчанице, Подибра и Западноморавског Поморавља.

Ботунови потомци у Ботуњу су:

-Радуловићи, Милисављевићи и Шљивићи; Добродолци у Добродолима – Брзећу; Васићи–Поповићи у Ћелијама у Доњој Расини и њихове раселице у Јанковој клисури – Разбојни и у Куршумлијској Бањи. Славе су: Ђурђиц и Ђурђевдан.

Крајем 18. или почетком 19. века су прешли из Барина у Јелакцу:

-Ђуровићи, Мирковићи, Обрадовићи, Павловићи (7 кућа, Св. Арханђео 8. новембра),

-Бисерчић (1 кућа, Михољдан и Св. Агатоник), од Бисерчића из Гоча, села више Врњачке Бање.

-Краговић (1 кућа) је од Краговића из Мура у Рудници.

После 1900. доселили су се “на мираз”, “на имање” домазети:

-Дуњић (1 кућа, Св Вартоломеј и женина слава Ђурђиц) од Дуњића из Рокца, ушао у Грковиће.

Непознато (1 кућа, Св Арханђео и слава имања–земље Ђурђиц) од Вукмировића — Милетића… (…и женина слава Св. Арханђео) од Угричића из Јелакца у Ђуровиће.

-Котурановић (1 кућа), од Котурановића из Јошаничке Бање (Св. Јован, 7. јануара и слава имања Михољдан) у Бисерчиће.

-Чомагић (1 кућа, Св. Арханђео, у новембру), дошао је из Чомага, засеока у Јошаничкој Бањи.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

 

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Goran

    Ови Грковићи су од Боћа,из истоименог села.Сродници Боћића.Њихови преци су браћа Боћ и Ботун,који су на Копаоник дошли из Ботуна код Подгорице.Имали су надимак Грци.

  2. Goran

    Боћ и Ботун су се вратили из Зете на Копаоник,село Ковачи,где су живели њихови преци рудари Саси.У 15веку су одлазили у Зету,иу Брда,бежали од Турака,али су се њихови потомци у 17,и 18веку враћали у рудничке крајеве и села.Тако су се и Боћ и Ботун вратили на Копаоник,с надимком Грци,јер су потомци католика Саса који су прешли у Православне.Доказ је тестирани Боћић од Грковића хаплотип I1Y13946,који се везује за Сасе рударе.

  3. Andrija

    Zna li neko da mi kaže da li moje prezime Boćanin vuče iz ovog sela? Inače nas ima u Vrnjačkoj Banji, selo Rudjinci.