Порекло презимена, село Жерађе (Рашка)

6. август 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Жерађе, општина Рашка – Рашки округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Село Жерађе је на странама долине Великог потока, десне притоке Лиланице.

Потоци су:

Велики потом и Облички поток. Воде су: Жераћки извор y Бекчићима, Пантовићки извор у Пантовићима, Извор код Сиге, Извор у Доњем селу и Облик.

Делови атара су:

Обличка раван, Велики долови, Мали долови, Жераћке стране.

Постоји подела села на Горње Село и на Доње Село. Гробље Горњег Села је код црквине Св. Петке. У Доњем Селу је гробље овог другог дела села Жерађе.

Вук је забележио Жерађе, село у кнежини Јошаници, Новопазарској нахији. У Речнику J. Гавриловића Жерађе с Багашем, село у плочкој општини, срезу јошаничком, има 1844.године 28 кућа,с 218 становника. Године 1921. у засеоку Жерађу пописано је 17 домаћинстава са 90 чланова.

У Доњем Селу су купишта од старе троске “шлакњишта”. У близини су улегнућа “рупе” од кућа и зграда, као и остаци темеља неких грађевина;све су то остаци неког старијег насеља. Код црквине Св. Петке купи се велики сабор о Великом Петку.

Порекло становништва.

Родови:

-Бојовићи (2 куће, Св. Пентелејмон, 27. јула), има више од две стотине година како су се доселили из Горњих Села у Васојевићима. Даљим пореклом су од племена Куча. Јочовићи,грана овога рода је изумрла по мушкој линији.

-Новковићи (1 кућа, Св. Јован зимњи и летњи) су од Новковића – Распоповића из Пискање –Прибоја. Даљим пореклом су од  Домановића – Врачеваца из Мачковца.

Око пола века после досељених из Прибоја дошли су:

-Бекчића (8 кућа, Св. Никола зимњи), од Бекчића из Дрења у Раковцу;

-Пантовићи, Савићи и Гајовићи (5 кућа, Св. Игњатије), из Лучица – Баљевца у левом сливу Ибра.

После 1900. дошли су призети:

-Бекчић–Јочовић (1 кућа, Св. Пантелејмон, слава мираза, а “очина” слава Св. Никола), ушао је у Јочовиће.

-Бојанић (1 кућа), од Бојанића из Багаша, нов. Бојанића “дошаоје на жену” Бекчића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.