Poreklo prezimena, selo Žerađe (Raška)

6. avgust 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žerađe, opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Selo Žerađe je na stranama doline Velikog potoka, desne pritoke Lilanice.

Potoci su:

Veliki potom i Oblički potok. Vode su: Žeraćki izvor y Bekčićima, Pantovićki izvor u Pantovićima, Izvor kod Sige, Izvor u Donjem selu i Oblik.

Delovi atara su:

Oblička ravan, Veliki dolovi, Mali dolovi, Žeraćke strane.

Postoji podela sela na Gornje Selo i na Donje Selo. Groblje Gornjeg Sela je kod crkvine Sv. Petke. U Donjem Selu je groblje ovog drugog dela sela Žerađe.

Vuk je zabeležio Žerađe, selo u knežini Jošanici, Novopazarskoj nahiji. U Rečniku J. Gavrilovića Žerađe s Bagašem, selo u pločkoj opštini, srezu jošaničkom, ima 1844.godine 28 kuća,s 218 stanovnika. Godine 1921. u zaseoku Žerađu popisano je 17 domaćinstava sa 90 članova.

U Donjem Selu su kupišta od stare troske “šlaknjišta”. U blizini su ulegnuća “rupe” od kuća i zgrada, kao i ostaci temelja nekih građevina;sve su to ostaci nekog starijeg naselja. Kod crkvine Sv. Petke kupi se veliki sabor o Velikom Petku.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Bojovići (2 kuće, Sv. Pentelejmon, 27. jula), ima više od dve stotine godina kako su se doselili iz Gornjih Sela u Vasojevićima. Daljim poreklom su od plemena Kuča. Jočovići,grana ovoga roda je izumrla po muškoj liniji.

-Novkovići (1 kuća, Sv. Jovan zimnji i letnji) su od Novkovića – Raspopovića iz Piskanje –Priboja. Daljim poreklom su od  Domanovića – Vračevaca iz Mačkovca.

Oko pola veka posle doseljenih iz Priboja došli su:

-Bekčića (8 kuća, Sv. Nikola zimnji), od Bekčića iz Drenja u Rakovcu;

-Pantovići, Savići i Gajovići (5 kuća, Sv. Ignjatije), iz Lučica – Baljevca u levom slivu Ibra.

Posle 1900. došli su prizeti:

-Bekčić–Jočović (1 kuća, Sv. Pantelejmon, slava miraza, a “očina” slava Sv. Nikola), ušao je u Jočoviće.

-Bojanić (1 kuća), od Bojanića iz Bagaša, nov. Bojanića “došaoje na ženu” Bekčića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.