Poreklo prezimena, selo Graševci (Brus)

24. jul 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Graševci, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Niže Vlajkovaca, na stranama doline Graševačke reke su rasturene kuće sela Graševaca. U međama sela su: Vilja rudina (986), Velika čuka (905), Lazine (822), Piskavac, Đurđev deo.

Vode.

Seoski potoci su: Simićki, Veljin i Velji potok, a poznatije vode su: Izvor na Vašljivici i Izvor “u vila”. Stanovnici se služe vodom iz tri bunara i jedne česme.

Zemlje i šume.

Pojedini delovi atara imaju nazive: Prževina Golo brdo, Rupine, Cerova, Bozoljci, Grujići, Ravan, Golajevac – Golujevačko brdo, Lazine, Pasuljište, Bare, Jezero, Kolenac, Vrbe, Kosa, Jelov breg. Na tim mestima su kuće, voćnjaci, njive i livade. Šume i ispaše su u Vilskom, Kočinskom, Slatinskom potoku, na Roljivama, u Veljom osoju i na Čikeru.

Tip sela.

Selo je s rasturenim kućama, ali se ipak izdvajaju tri zasebne veće kućne grupe u kojima su kuće nešto zbijenije: Grujići pod Cerovom; Simići pod Veljom rudinom i na Đurđevom delu, obe na desnoj i Crnovršani pod Crnim vrhom (1019), na levoj strani doline Graševačke reke.

Šest grobalja sela Graševaca su: na Crnom vrhu, Bavanu, Brdu, G olujevcu, Starom selu i kod Stare sudnice.

Istorija sela.

Selo Grasovci zapisano je u Sopoćanskom pomeniku.

Godine 1837 imali su 29 kuća sa 192 stanovnika; 1874. godine selo Graševci, zabeleženo kao Graševo imalo je 48 kuća; 1921 — 75 domaćinstava sa 599 članova; 1948 – 103 domaćinstva sa 732 člana.

U Starom selu, nad kućama Grujića i Obradovića, nema nikakvih ostataka nekog naselja Selište, zemljište pod livadama, na desnoj strani doline Graševačke reke (kod vodenice Živanovića) je puno neravnina i ulegnuća-rupa od kuća i zgrada. Ovde je starije seosko groblje u kome su ukopani preci današnjih Đorđevića. U blizini je “samokovska” vada, jarak kojim su rudari sprovodili vodu u samokov. Na levoj strani Graševačke reke, upravo prema Selištu novopresečeni put iz Brusa u Blaževo na Kopaoniku ide preko “rimskog” groblja. U groblju su mali, a debeli kameni krstovi na kojima nema nikakvih oznaka. “U Roljive”, niže kuća današnjih Đorđevića i u Prževini-Pržincima ili Simićima su dva stara groblja. U ovim grobljima na grobovima pobiveno je veliko neobrađeno kamenje. Na kamenju, nigde nikakve oznake. Preko Prževine prelazi “Drum”, stari put u selo Šošiće.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

U doba opšteg kretanja našeg naroda tokom 17. veka prešli su iz sela Blaževa na Kopaoniku preci današnjih:

-Simića, Smiljkovića, Stanići, Čalavejića (Milenkovića), Crnovršana i Čolića (40 kuća, Đurđic i Đurđevdan), oni su od Blaževaca. Njihovi krvni srodnici su u selu Stublu u Aleksandrovačkoj Župi.

Pedesetak godina posle Blaževaca u selu su se nastanili preci današnjih:

-Grujića, Živanovića, Krušića (Milenkovića) i Lukića (17 kuća, Sv. Arhangel) iz plemena Morače. U Žiljcima imaju srodnike Petroviće.

Oko pola veka od doseljenja Moračana u selu se nastanjuje predak:

-Markovića (6 kuća, Sv. Nikola). Seoski aga preselio je njihovog pretka iz Drtevaca (u selu Drenovi) kod Brusa, od Mečkara “Nikoljčana”.

Posle 1850. godine u selo je došao:

-Kuliza —Marković (1 kuća, Sv. Mina–Mrata i Sv. Arhangel). On je od Kuliza – Maksića iz Krive Reke na Kopaoniku.

Posle rata 1914/ 18. godine u selu se nastanili:

-Pribanovići (1 kuća, Sv. ap. Toma) iz Jelakca jošaničkog, od Pribanovića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Bucic Bratislav

    ceo teksy mi je dobro poznat jer tano imam kucu i imanje ali nikako moje prezime Bucic se ne pronalazi u ovom trkstu mada Sva prezims i trksta su u vecem broju rodjaci to zxnaci ds su moji stari cuk ded nsj verovatnije promenio perzima gde i kako muru dsndudjem do tog podatka pozz