Порекло презимена, село Грашевци (Брус) Reviewed by Momizat on . Порекло становништва села Грашевци, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Порекло становништва села Грашевци, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Rating: 0
You Are Here: Home » Завичај - села и градови » Порекло презимена, село Грашевци (Брус)

Порекло презимена, село Грашевци (Брус)

Порекло становништва села Грашевци, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Ниже Влајковаца, на странама долине Грашевачке реке су растурене куће села Грашеваца. У међама села су: Виља рудина (986), Велика чука (905), Лазине (822), Пискавац, Ђурђев део.

Воде.

Сеоски потоци су: Симићки, Вељин и Вељи поток, а познатије воде су: Извор на Вашљивици и Извор „у вила“. Становници се служе водом из три бунара и једне чесме.

Земље и шуме.

Поједини делови атара имају називе: Пржевина Голо брдо, Рупине, Церова, Бозољци, Грујићи, Раван, Голајевац – Голујевачко брдо, Лазине, Пасуљиште, Баре, Језеро, Коленац, Врбе, Коса, Јелов брег. На тим местима су куће, воћњаци, њиве и ливаде. Шуме и испаше су у Вилском, Кочинском, Слатинском потоку, на Рољивама, у Вељом осоју и на Чикеру.

Тип села.

Село је с растуреним кућама, али се ипак издвајају три засебне веће кућне групе у којима су куће нешто збијеније: Грујићи под Церовом; Симићи под Вељом рудином и на Ђурђевом делу, обе на десној и Црновршани под Црним врхом (1019), на левој страни долине Грашевачке реке.

Шест гробаља села Грашеваца су: на Црном врху, Бавану, Брду, Г олујевцу, Старом селу и код Старе суднице.

Историја села.

Село Грасовци записано је у Сопоћанском поменику.

Године 1837 имали су 29 кућа са 192 становника; 1874. године село Грашевци, забележено као Грашево имало је 48 кућа; 1921 — 75 домаћинстава са 599 чланова; 1948 – 103 домаћинства са 732 члана.

У Старом селу, над кућама Грујића и Обрадовића, нема никаквих остатака неког насеља Селиште, земљиште под ливадама, на десној страни долине Грашевачке реке (код воденице Живановића) је пуно неравнина и улегнућа-рупа од кућа и зграда. Овде је старије сеоско гробље у коме су укопани преци данашњих Ђорђевића. У близини је „самоковска“ вада, јарак којим су рудари спроводили воду у самоков. На левој страни Грашевачке реке, управо према Селишту новопресечени пут из Бруса у Блажево на Копаонику иде преко „римског“ гробља. У гробљу су мали, а дебели камени крстови на којима нема никаквих ознака. „У Рољиве“, ниже кућа данашњих Ђорђевића и у Пржевини-Пржинцима или Симићима су два стара гробља. У овим гробљима на гробовима побивено је велико необрађено камење. На камењу, нигде никакве ознаке. Преко Пржевине прелази „Друм“, стари пут у село Шошиће.

Порекло становништва.

Родови:

У доба општег кретања нашег народа током 17. века прешли су из села Блажева на Копаонику преци данашњих:

-Симића, Смиљковића, Станићи, Чалавејића (Миленковића), Црновршана и Чолића (40 кућа, Ђурђиц и Ђурђевдан), они су од Блажеваца. Њихови крвни сродници су у селу Стублу у Александровачкој Жупи.

Педесетак година после Блажеваца у селу су се настанили преци данашњих:

-Грујића, Живановића, Крушића (Миленковића) и Лукића (17 кућа, Св. Архангел) из племена Мораче. У Жиљцима имају сроднике Петровиће.

Око пола века од досељења Морачана у селу се настањује предак:

-Марковића (6 кућа, Св. Никола). Сеоски ага преселио је њиховог претка из Дртеваца (у селу Дренови) код Бруса, од Мечкара „Никољчана“.

После 1850. године у село је дошао:

-Кулиза —Марковић (1 кућа, Св. Мина–Мрата и Св. Архангел). Он је од Кулиза – Максића из Криве Реке на Копаонику.

После рата 1914/ 18. године у селу се настанили:

-Прибановићи (1 кућа, Св. ап. Тома) из Јелакца јошаничког, од Прибановића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.


Коментари (1)

  • Bucic Bratislav

    ceo teksy mi je dobro poznat jer tano imam kucu i imanje ali nikako moje prezime Bucic se ne pronalazi u ovom trkstu mada Sva prezims i trksta su u vecem broju rodjaci to zxnaci ds su moji stari cuk ded nsj verovatnije promenio perzima gde i kako muru dsndudjem do tog podatka pozz

    Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top