Порекло презимена, села Жиљци и засеока Зраке (Брус)

24. јул 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Жиљци (и заселак Зраке), општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Жиљци су западно и југозападно од варошице Брус у углу што га граде Расина и њена десна притока Грашевачка река. Жиљачке куће су на странама долине Грашевачке реке под “Пречешћем” — Причешћем, у подножју Велике и Мале Церове. Највећи број кућа села Жиљака је на левој (присојној) страни долине Грашевачке реке, док на десној (осојној) страни има само неколико (5–6) кућа.

Заселак Зраке – Драке је северно од Жиљака, у подножју Равне чуке (522), на десној страни долине реке Расине.

Воде.

Реке су: Расина и Грашевачка река. Потоци су: Кракати, Бачански, Јасички, Лукићки, Драчки или Зрачки и Јаћин поток. Воде имају називе: Извор у Селу и Извор “На врбе”. За пиће и осталу употребу становници села и засеока користе воду с 12 бунара.

Земље и шуме.

Делови атара имају називе: Велико брдо, Подвадница, Велика главица, Река,

Росуље и Село.

Тип села.

Село састављају кућне групе појединих родова и све су наблизу. Заселак Драке – Зраке удаљен је око 300 м од најближе куће у селу. Заједничко гробље села и засеока је на месту Старо село.

Године 1837. село Жилце ималоје 14 кућа са 20 и ¼ пореских глава; 1844 – село Жиљак имало је 19 кућа са 84 становника; 1874 – 23 куће; 1921 — 36 домаћинстава са 270 чланова; 1948 – 57 домаћинстава са 407 чланова.

Старине  у селу.

У Старом селу на Великом брду нема остатака насеља. Има предање да је “некад на Жиљака” (место) било село “од седамдесет седам кућа” и сеоском црквом. На Жиљака виде се улегнућа и неравнине – “рупе од кућа”. За турске владавине свештеник је под старим храстом на Пречешћу (Причешћу) чинодејствовао и “делио пречест”. На десној страни пута из Бруса у Блажево је старо “римско” гробље. Овде су гробови обележени необрађеним усправно пободеним камењем.

Порекло становништва.

Родови:

-Петровићи (6 кућа у Жиљцима и 3 куће у Дракама – Зракама, Св. Архангел). Морачани пореклом, дошли су око Велике сеобе у село Криву Реку на Копаонику, јер су негде код Новог Пазара побили турске харачлије. Предак Милојко спусти се из Криве Реке и настани у Жиљцима на месту – данашњем селу. Касније потомци овога Милојка изместили су се на данашње место. Предак Милојко отетим новцем купи од аге Турчина “пет села” “у Расине”, у околини Бруса: Липовац, Кнежевиће (део села Брђана), Дртевце (заселак селу Дренова), Жиљце и Кочине. Сродници Петровића су: Миљојковићи или Бубуњци у Липовцу (Старом Селу или Бубњу); Кнежевићи у Брђанима — Кнежевићима; Старинци (Станојевићи и Миљковићи) у Дртевцима и Брусу и Чолићи у Бзеницама; Морачани, светоархангелци у Кочинама; Грујићи у Грашевцима.

-Поповићима (10 кућа, Св. Архангел) доселио се предак поп из Мораче у време кад се Милојко, предак Петровића био спустио из Криве Реке.

У исто време кад и горњи, можда и нешто касније, у селу се настанише преци данашњих:

-Павловића, Пантића, Гашића, Обрадовића, Агатоновића и Стојановића (22 куће, Св. ап. Лука и Марковдан и Св. ап. Матеј) из неког села у пределу Лаба, док су најдаљом старином из Никшића.

Има више “од сто година” како су се у селу настанили:

-Татићи (4 куће, Св. Архангел и прекада слава земље Св. ап. Лука) . Предак Татића из Брзећа “ушао је” у кућу Агатоновића.

После рата 1914/ 18. дошли су:

-Цинцаревић – Кулиза (1 кућа, Св. Мина–Мрата и женина слава Св. Архангел) из Тршановаца на мираз у кућу Петровића.

-Миљковић (1 кућа, Св. Никола зимски и женина слава Св. Архангел) из Дренове, од Мечкара – Миљковића, на мираз у Поповиће.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.