Poreklo prezimena, sela Žiljci i zaseoka Zrake (Brus)

24. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Žiljci (i zaselak Zrake), opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Žiljci su zapadno i jugozapadno od varošice Brus u uglu što ga grade Rasina i njena desna pritoka Graševačka reka. Žiljačke kuće su na stranama doline Graševačke reke pod “Prečešćem” — Pričešćem, u podnožju Velike i Male Cerove. Najveći broj kuća sela Žiljaka je na levoj (prisojnoj) strani doline Graševačke reke, dok na desnoj (osojnoj) strani ima samo nekoliko (5–6) kuća.

Zaselak Zrake – Drake je severno od Žiljaka, u podnožju Ravne čuke (522), na desnoj strani doline reke Rasine.

Vode.

Reke su: Rasina i Graševačka reka. Potoci su: Krakati, Bačanski, Jasički, Lukićki, Drački ili Zrački i Jaćin potok. Vode imaju nazive: Izvor u Selu i Izvor “Na vrbe”. Za piće i ostalu upotrebu stanovnici sela i zaseoka koriste vodu s 12 bunara.

Zemlje i šume.

Delovi atara imaju nazive: Veliko brdo, Podvadnica, Velika glavica, Reka,

Rosulje i Selo.

Tip sela.

Selo sastavljaju kućne grupe pojedinih rodova i sve su nablizu. Zaselak Drake – Zrake udaljen je oko 300 m od najbliže kuće u selu. Zajedničko groblje sela i zaseoka je na mestu Staro selo.

Godine 1837. selo Žilce imaloje 14 kuća sa 20 i ¼ poreskih glava; 1844 – selo Žiljak imalo je 19 kuća sa 84 stanovnika; 1874 – 23 kuće; 1921 — 36 domaćinstava sa 270 članova; 1948 – 57 domaćinstava sa 407 članova.

Starine  u selu.

U Starom selu na Velikom brdu nema ostataka naselja. Ima predanje da je “nekad na Žiljaka” (mesto) bilo selo “od sedamdeset sedam kuća” i seoskom crkvom. Na Žiljaka vide se ulegnuća i neravnine – “rupe od kuća”. Za turske vladavine sveštenik je pod starim hrastom na Prečešću (Pričešću) činodejstvovao i “delio prečest”. Na desnoj strani puta iz Brusa u Blaževo je staro “rimsko” groblje. Ovde su grobovi obeleženi neobrađenim uspravno pobodenim kamenjem.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Petrovići (6 kuća u Žiljcima i 3 kuće u Drakama – Zrakama, Sv. Arhangel). Moračani poreklom, došli su oko Velike seobe u selo Krivu Reku na Kopaoniku, jer su negde kod Novog Pazara pobili turske haračlije. Predak Milojko spusti se iz Krive Reke i nastani u Žiljcima na mestu – današnjem selu. Kasnije potomci ovoga Milojka izmestili su se na današnje mesto. Predak Milojko otetim novcem kupi od age Turčina “pet sela” “u Rasine”, u okolini Brusa: Lipovac, Kneževiće (deo sela Brđana), Drtevce (zaselak selu Drenova), Žiljce i Kočine. Srodnici Petrovića su: Miljojkovići ili Bubunjci u Lipovcu (Starom Selu ili Bubnju); Kneževići u Brđanima — Kneževićima; Starinci (Stanojevići i Miljkovići) u Drtevcima i Brusu i Čolići u Bzenicama; Moračani, svetoarhangelci u Kočinama; Grujići u Graševcima.

-Popovićima (10 kuća, Sv. Arhangel) doselio se predak pop iz Morače u vreme kad se Milojko, predak Petrovića bio spustio iz Krive Reke.

U isto vreme kad i gornji, možda i nešto kasnije, u selu se nastaniše preci današnjih:

-Pavlovića, Pantića, Gašića, Obradovića, Agatonovića i Stojanovića (22 kuće, Sv. ap. Luka i Markovdan i Sv. ap. Matej) iz nekog sela u predelu Laba, dok su najdaljom starinom iz Nikšića.

Ima više “od sto godina” kako su se u selu nastanili:

-Tatići (4 kuće, Sv. Arhangel i prekada slava zemlje Sv. ap. Luka) . Predak Tatića iz Brzeća “ušao je” u kuću Agatonovića.

Posle rata 1914/ 18. došli su:

-Cincarević – Kuliza (1 kuća, Sv. Mina–Mrata i ženina slava Sv. Arhangel) iz Tršanovaca na miraz u kuću Petrovića.

-Miljković (1 kuća, Sv. Nikola zimski i ženina slava Sv. Arhangel) iz Drenove, od Mečkara – Miljkovića, na miraz u Popoviće.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.