Poreklo prezimena, selo Brđani (Brus)

24. jul 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Brđani, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“ napisanoj prema prikupljenim podacima od 1934. do 1953. godine – izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Brđani su brdsko selo s kućama na stranama brda: Jeloštaka, Dubovskog brda, Savićke čuke i Kneževićkog brega. Zemljišno područje Brđana zahvata prostor između sela Drenove na zapadu, Lipovca na jugozapadu, Batota na jugoistoku i Lepenca na istoku. U međama Brđana su uzvišenja: Kozja glava, Zaječinska čuka (Zaječina), Kadić kosa, Mečkarsko brdo, Lazovi, Bogdanovo brdo.

Vode.

Reke, rečice i potoci su: Rasina, Vuča, Lipovska, Strmačka reka i potoci: Miloševićki, Stajkovski, Todorovićki i Drenovački potok. Vode imaju nazive: Gornja voda, Vodica, Jagnjilo i Dubovska voda.

Zemlje i šume.

Delovi atara nazivaju se: Selište, Bačište, Kruševlje, Ravna, Popova kuća, Grujićke kuće.

Tip sela.

Selo sastavljaju pet kućnih grupa na pet seoskih brda. Srodičke kuće na tim brdima su nablizu, a odstojanje među pojedinim grupama je 500—1.000 m. U selu su četiri groblja: na Dubravskom brdu, Brđanskom brdu, Savićkoj čuki i Kneževićkom bregu.

Godine 1833. imalo je 11 kuća, 19 oženjenih i 30 neoženjenih; 1874 – 28 kuća; 1921 – 24 domaćinstva sa 121 članom; 1948 – 37 domaćinstava sa 296 članova.

Starine u selu.

U Dubovcima, u mestu Selištu, današnjoj okućnici Aleksandra Lukića bilo je staro “latinsko” groblje. Ovo groblje je odavno rastureno. U mestu imenom Trole, prilikom obrade zemljišta nailazi se na temelje kuća i zgrada oko kuće, od opeke. Priča se da je ovde “bilo nekad neko naselje”.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

-Kneževići (4 kuće, Sv. Arhangel). Jedan su rod s Petrovićima– Moračanima u Žiljcima.

-Dubovci– Lukići i Markovići (8 kuća, Sv. Jovan Zlatoust i Prenos moštiju Sv. Jovana Zlatoustog), doselili se iz Dubovca u Drenici.

-Vučkovići (3 kuće, Sv. Arhangel, Aćim i Ana i Mala Sv. Ana) su od Crnoglavaca u Jošaničkoj Banji. Ovde je došao Miloš, čukunded starom Milanu (85 godina).

-Savići (4 kuće, Sv. Arhangel i Velika Gospođa). Prešli su iz Lipovca (Crne Glave), a starinom su od Žura – Žurića iz Morače.

Posle 1850. godine doselili su se:

-Ibrići – Jovanovići (2 kuće, Sv. Jovan zimski i letnji) iz sela Drena u Ibru;

-Lazići (3 kuće, Sv. Nikola zimski) iz Trećaka;

-Kuliza — Radenković (1 kuća, Sv. Mina-Mrata i Mali Sv. Arhangel), od Kuliza svetominaca iz Trošanovaca.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Todorovic dragoslav

    Vidim postoji potok todorovica, moj deda rados todorovic sa svojim bratom radoje
    Srle se iz brdjana na kosovo u selu sudimlje opstina vucitrm hojadu devesto dvadeset i nrke. Hteo bi nesto vise o svom poreklu ako neko nesto zna,pomogao bo mi.jvala unapred.