Порекло презимена, село Брђани (Брус)

24. јул 2018.

коментара: 1

Порекло становништва села Брђани, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Брђани су брдско село с кућама на странама брда: Јелоштака, Дубовског брда, Савићке чуке и Кнежевићког брега. Земљишно подручје Брђана захвата простор између села Дренове на западу, Липовца на југозападу, Батота на југоистоку и Лепенца на истоку. У међама Брђана су узвишења: Козја глава, Зајечинска чука (Зајечина), Кадић коса, Мечкарско брдо, Лазови, Богданово брдо.

Воде.

Реке, речице и потоци су: Расина, Вуча, Липовска, Стрмачка река и потоци: Милошевићки, Стајковски, Тодоровићки и Дреновачки поток. Воде имају називе: Горња вода, Водица, Јагњило и Дубовска вода.

Земље и шуме.

Делови атара називају се: Селиште, Бачиште, Крушевље, Равна, Попова кућа, Грујићке куће.

Тип села.

Село састављају пет кућних група на пет сеоских брда. Сродичке куће на тим брдима су наблизу, а одстојање међу појединим групама је 500—1.000 м. У селу су четири гробља: на Дубравском брду, Брђанском брду, Савићкој чуки и Кнежевићком брегу.

Године 1833. имало је 11 кућа, 19 ожењених и 30 неожењених; 1874 – 28 кућа; 1921 – 24 домаћинства са 121 чланом; 1948 – 37 домаћинстава са 296 чланова.

Старине у селу.

У Дубовцима, у месту Селишту, данашњој окућници Александра Лукића било је старо “латинско” гробље. Ово гробље је одавно растурено. У месту именом Троле, приликом обраде земљишта наилази се на темеље кућа и зграда око куће, од опеке. Прича се да је овде “било некад неко насеље”.

Порекло становништва.

Родови:

-Кнежевићи (4 куће, Св. Архангел). Један су род с Петровићима– Морачанима у Жиљцима.

-Дубовци– Лукићи и Марковићи (8 кућа, Св. Јован Златоуст и Пренос моштију Св. Јована Златоустог), доселили се из Дубовца у Дреници.

-Вучковићи (3 куће, Св. Архангел, Аћим и Ана и Мала Св. Ана) су од Црноглаваца у Јошаничкој Бањи. Овде је дошао Милош, чукундед старом Милану (85 година).

-Савићи (4 куће, Св. Архангел и Велика Госпођа). Прешли су из Липовца (Црне Главе), а старином су од Жура – Журића из Мораче.

После 1850. године доселили су се:

-Ибрићи – Јовановићи (2 куће, Св. Јован зимски и летњи) из села Дрена у Ибру;

-Лазићи (3 куће, Св. Никола зимски) из Трећака;

-Кулиза — Раденковић (1 кућа, Св. Мина-Мрата и Мали Св. Архангел), од Кулиза светоминаца из Трошановаца.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Todorovic dragoslav

    Vidim postoji potok todorovica, moj deda rados todorovic sa svojim bratom radoje
    Srle se iz brdjana na kosovo u selu sudimlje opstina vucitrm hojadu devesto dvadeset i nrke. Hteo bi nesto vise o svom poreklu ako neko nesto zna,pomogao bo mi.jvala unapred.