Порекло презимена, село Брђани (Брус)

24. јула 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Брђани, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“ написаној према прикупљеним подацима од 1934. до 1953. године – издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Брђани су брдско село с кућама на странама брда: Јелоштака, Дубовског брда, Савићке чуке и Кнежевићког брега. Земљишно подручје Брђана захвата простор између села Дренове на западу, Липовца на југозападу, Батота на југоистоку и Лепенца на истоку. У међама Брђана су узвишења: Козја глава, Зајечинска чука (Зајечина), Кадић коса, Мечкарско брдо, Лазови, Богданово брдо.

Воде.

Реке, речице и потоци су: Расина, Вуча, Липовска, Стрмачка река и потоци: Милошевићки, Стајковски, Тодоровићки и Дреновачки поток. Воде имају називе: Горња вода, Водица, Јагњило и Дубовска вода.

Земље и шуме.

Делови атара називају се: Селиште, Бачиште, Крушевље, Равна, Попова кућа, Грујићке куће.

Тип села.

Село састављају пет кућних група на пет сеоских брда. Сродичке куће на тим брдима су наблизу, а одстојање међу појединим групама је 500—1.000 м. У селу су четири гробља: на Дубравском брду, Брђанском брду, Савићкој чуки и Кнежевићком брегу.

Године 1833. имало је 11 кућа, 19 ожењених и 30 неожењених; 1874 – 28 кућа; 1921 – 24 домаћинства са 121 чланом; 1948 – 37 домаћинстава са 296 чланова.

Старине у селу.

У Дубовцима, у месту Селишту, данашњој окућници Александра Лукића било је старо “латинско” гробље. Ово гробље је одавно растурено. У месту именом Троле, приликом обраде земљишта наилази се на темеље кућа и зграда око куће, од опеке. Прича се да је овде “било некад неко насеље”.

Порекло становништва.

Родови:

-Кнежевићи (4 куће, Св. Архангел). Један су род с Петровићима– Морачанима у Жиљцима.

-Дубовци– Лукићи и Марковићи (8 кућа, Св. Јован Златоуст и Пренос моштију Св. Јована Златоустог), доселили се из Дубовца у Дреници.

-Вучковићи (3 куће, Св. Архангел, Аћим и Ана и Мала Св. Ана) су од Црноглаваца у Јошаничкој Бањи. Овде је дошао Милош, чукундед старом Милану (85 година).

-Савићи (4 куће, Св. Архангел и Велика Госпођа). Прешли су из Липовца (Црне Главе), а старином су од Жура – Журића из Мораче.

После 1850. године доселили су се:

-Ибрићи – Јовановићи (2 куће, Св. Јован зимски и летњи) из села Дрена у Ибру;

-Лазићи (3 куће, Св. Никола зимски) из Трећака;

-Кулиза — Раденковић (1 кућа, Св. Мина-Мрата и Мали Св. Архангел), од Кулиза светоминаца из Трошановаца.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.