Порекло презимена, село Кочине (Брус)

23. јула 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Кочине, општина Брус – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Куће села Кочине су у долини, на странама Кочинског потока, као и на странама брда Велике чуке. У међама села су: Дебелиште, Радованова торина, Боцића брдо, Крушка, Корита, Равно расје, Раван, Велики телечар, Јарунова чука.

Воде.

Речица је Боцића река или Калуђерица. Селом протиче Кочински поток. Становници користе воду с пет бунара.

Земље и шуме.

Делови сеоског атара имају ове називе: Старо село, Велика лазина, Сечина, Њиве, и Ливаде испод Косе, Старе бачије, Боцића Ливаде, Вукићевица и Извори.

Тип села.

Два краја овога села су: Село и ниже њега Старо Село, око 500 метара удаљена међу собом. Гробље је у Старом Селу.

Године 1837. село Кочине имало је 6 кућа са 9 пореских глава; 1844 засеок Кочине је у општини Тршановачкој, козничком срезу; 1874. у Кочинама има 13 кућа; 1921 — 17 домаћинстава са 139 чланова; 1948 – 25 домаћинстава са 181 чланом.

Старине у селу.

Старо Село је најраније насељени део села. У Боцића реци становници су откопали темеље грађевине зидане опеком. На обали исте речице Кочинци (становници села Кочина) ископали су плочу с натписом који нико није знао да прочита. Данас плочи нема трага, кажу: “Затрпала је речица наносима недавног поводња”.

Порекло становништва.

Родови су:

-Милићевићи–Поповићи (1 кућа, Св. Јован Крститељ) су прешли из Влајковаца на десној страни Грашевачке реке, притоке реке Расине. Из Кочина био је поп Радојица Поповић–Милићевић, парох цркве “на Брусу”, умро 1846. године. Неки сродници попа Радојице одселили су се у село Јабланицу у Доњој Расини и настанили се у крају Кочинском друму.

После Велике сеобе, а на почетку 18. века у селу су се настанили преци данашњих:

-Живковића, Павловића, Стојковића, Атанасковића и Милосављевића (Св. Архангел), пореклом из Мораче. У време Карађорђевог устанка избегли су у село Кошеви код Крушевца, па су се отуд после неколико година вратили у старо место.

Нови досељеници (после 1900. године):

-Кулизе—Вукомановићи (2 куће, Св. Мина–Мрата), су из Тршановаца код Бруса.

-Николић (1 кућа, Св. Никола зимски и слава земље Св. Архангел), дошао је отац из Дренове у кућу Милосављевића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.