Poreklo prezimena, selo Kočine (Brus)

23. jul 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Kočine, opština Brus – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kuće sela Kočine su u dolini, na stranama Kočinskog potoka, kao i na stranama brda Velike čuke. U međama sela su: Debelište, Radovanova torina, Bocića brdo, Kruška, Korita, Ravno rasje, Ravan, Veliki telečar, Jarunova čuka.

Vode.

Rečica je Bocića reka ili Kaluđerica. Selom protiče Kočinski potok. Stanovnici koriste vodu s pet bunara.

Zemlje i šume.

Delovi seoskog atara imaju ove nazive: Staro selo, Velika lazina, Sečina, Njive, i Livade ispod Kose, Stare bačije, Bocića Livade, Vukićevica i Izvori.

Tip sela.

Dva kraja ovoga sela su: Selo i niže njega Staro Selo, oko 500 metara udaljena među sobom. Groblje je u Starom Selu.

Godine 1837. selo Kočine imalo je 6 kuća sa 9 poreskih glava; 1844 zaseok Kočine je u opštini Tršanovačkoj, kozničkom srezu; 1874. u Kočinama ima 13 kuća; 1921 — 17 domaćinstava sa 139 članova; 1948 – 25 domaćinstava sa 181 članom.

Starine u selu.

Staro Selo je najranije naseljeni deo sela. U Bocića reci stanovnici su otkopali temelje građevine zidane opekom. Na obali iste rečice Kočinci (stanovnici sela Kočina) iskopali su ploču s natpisom koji niko nije znao da pročita. Danas ploči nema traga, kažu: “Zatrpala je rečica nanosima nedavnog povodnja”.

Poreklo stanovništva.

Rodovi su:

-Milićevići–Popovići (1 kuća, Sv. Jovan Krstitelj) su prešli iz Vlajkovaca na desnoj strani Graševačke reke, pritoke reke Rasine. Iz Kočina bio je pop Radojica Popović–Milićević, paroh crkve “na Brusu”, umro 1846. godine. Neki srodnici popa Radojice odselili su se u selo Jablanicu u Donjoj Rasini i nastanili se u kraju Kočinskom drumu.

Posle Velike seobe, a na početku 18. veka u selu su se nastanili preci današnjih:

-Živkovića, Pavlovića, Stojkovića, Atanaskovića i Milosavljevića (Sv. Arhangel), poreklom iz Morače. U vreme Karađorđevog ustanka izbegli su u selo Koševi kod Kruševca, pa su se otud posle nekoliko godina vratili u staro mesto.

Novi doseljenici (posle 1900. godine):

-Kulize—Vukomanovići (2 kuće, Sv. Mina–Mrata), su iz Tršanovaca kod Brusa.

-Nikolić (1 kuća, Sv. Nikola zimski i slava zemlje Sv. Arhangel), došao je otac iz Drenove u kuću Milosavljevića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.