Poreklo prezimena, selo Boturići (Aleksandrovac)

21. jul 2018.

komentara: 2

Poreklo prezimena sela Boturići, opština Aleksandrovac – Rasinski okrug. Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Kuće sela Boturića dižu se na stranama doline reke Rasine. Veći deo sela je na levoj (prisojnoj), a manji na desnoj (osojnoj) strani. U međama sela su uzvišenja: Oglavak (Oglavska čuka), Marićko brdo, Toskino brdo, Lupova glava i Mijatovsko brdo.

Vode.

Potoci su Mijatovski i Uroševski potok. Selo se služi najviše vodom iz bunara. Poznatija voda je Izvor u Rosića.

Zemlje i šume.

Nazivi potesa su: Jabučnjak, Ciklovac, Preko vade, Spasojevica, Polje, Padalište, Krčevine, Trnoviš, Selište, Velika bara, Mitrovica, Stara kuća, Prisoje, Sastavci, Uroševsko osoje, Dobri do i Krupaja.

Tip sela.

Selo je razbijeno na grupe kuća po rodovima, inače ne postoji nikakva podela sela. Jedno groblje je pod Oglavkom (Oglavskom čukom), a drugo groblje je pored puta za Aleksandrovac.

Selo (broj kuća i poreskih glava ili stanovnika) kroz vremensku osu.

  1. u selu Boturiću bilo je 19 kuća sa 22 poreske glave;

1844. selo Boturiće imalo je 24 kuće sa 178 stanovnika;

1874. – 31 kuća; 1921 – 40 domaćinstava sa 251 stanovnikom;

1948. – 61 domaćinstvo sa 363 člana.

Starine u selu.

Crkva Sv. Arhangela obnovljena je 1922. godine na istom mestu gde je dotle stajala stara crkvina posvećena Sv. Arhangelu letnjem. Kod obnovljene crkve u ograđenoj crkvenoj porti je staro groblje, skoro potpuno razoreno. Na nekim grobovima leže neobrađeni veliki blokovi stena. Na njima nema nikakvih oznaka. U polju po livadama vide se ostaci “stare kaldrme” – puta iz Grada (Koznika) u “varoš” Budim u susednom selu Budilovini.

Poreklo stanovništva.

Rodovi:

U Velikoj seobi doselili su se “od Prizrena” preci:

-Rosića i Jablića (5 kuća, Sv. Alimpije i Sv. Đorđe), kao i preci:

-Bogojevića, Zdravkovića, Novakovića, Mijatovića, Tišića i Uroševića (29 kuća, Sv. Arhangel).

Posle doseljenika “od Prizrena” doselili su se:

-Marići (11 kuća, Sv. Jovan zimski). Spustili su se iz Grada, zaseoka selu Otrocima, od tamošnjih Jovanjčana. Posle Marića u selu su se nastanili:

-Čolići i Dunjići (14 kuća, Sv. Vartolomej i Varnava –”Vrtoloma”), iz Rokca, od Dunjića.

IZVOR: Prema knjizi Radoslava LJ. Pavlovića „Kopaonik“, izdanje 2012. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Željko Marić

    Slučajno ili ne ima par stvari koje nisu u potpunosti tačne koje su predstavljene u teskstu, jedna od tih je i poreklo Marića u selu Boturići. U selu Boturići postoje dve krvne linije Marića koje nemaju nikakvih krvnih veza u svom poreklu. Jedna od tih linija Marića je došla iz okoline Andrijevice u Crnoj Gori bežeći od Turaka, pri čemu jedan deo tih Marića odlazi u selo Konjuh kod Kruševca a drugi ostaje u Boturićima.
    Nedostaju Vam još prezimena Đenadić, Mihajlović i Radovanović ( nema živih članova).

    • Milodan

      Željko Marić!

      Način na koji se iz knjige pretače tekst ne ovaj sajt je kopi/pejst sistem, tako da su greške u tom smislu isključene. Moguće su samo slovne greške, ali samo kod slova Đ, (ispada “B”) i još neka – vrlo retko, tako da Vaše, rekao bih, opravdane pimedbe na uočene greške nisu zasnovane na netačnom “prepisu” – već pri skupljanju građe za pisanje knjige.

      Pozdrav!
      Milodan