Порекло презимена, село Ботурићи (Александровац)

21. јул 2018.

коментара: 2

Порекло презимена села Ботурићи, општина Александровац – Расински округ. Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Куће села Ботурића дижу се на странама долине реке Расине. Већи део села је на левој (присојној), а мањи на десној (осојној) страни. У међама села су узвишења: Оглавак (Оглавска чука), Марићко брдо, Тоскино брдо, Лупова глава и Мијатовско брдо.

Воде.

Потоци су Мијатовски и Урошевски поток. Село се служи највише водом из бунара. Познатија вода је Извор у Росића.

Земље и шуме.

Називи потеса су: Јабучњак, Цикловац, Преко ваде, Спасојевица, Поље, Падалиште, Крчевине, Трновиш, Селиште, Велика бара, Митровица, Стара кућа, Присоје, Саставци, Урошевско осоје, Добри до и Крупаја.

Тип села.

Село је разбијено на групе кућа по родовима, иначе не постоји никаква подела села. Једно гробље је под Оглавком (Оглавском чуком), а друго гробље је поред пута за Александровац.

Село (број кућа и пореских глава или становника) кроз временску осу.

  1. у селу Ботурићу било је 19 кућа са 22 пореске главе;

1844. село Ботуриће имало је 24 куће са 178 становника;

1874. – 31 кућа; 1921 – 40 домаћинстава са 251 становником;

1948. – 61 домаћинство са 363 члана.

Старине у селу.

Црква Св. Архангела обновљена је 1922. године на истом месту где је дотле стајала стара црквина посвећена Св. Архангелу летњем. Код обновљене цркве у ограђеној црквеној порти је старо гробље, скоро потпуно разорено. На неким гробовима леже необрађени велики блокови стена. На њима нема никаквих ознака. У пољу по ливадама виде се остаци “старе калдрме” – пута из Града (Козника) у “варош” Будим у суседном селу Будиловини.

Порекло становништва.

Родови:

У Великој сеоби доселили су се “од Призрена” преци:

-Росића и Јаблића (5 кућа, Св. Алимпије и Св. Ђорђе), као и преци:

-Богојевића, Здравковића, Новаковића, Мијатовића, Тишића и Урошевића (29 кућа, Св. Архангел).

После досељеника “од Призрена” доселили су се:

-Марићи (11 кућа, Св. Јован зимски). Спустили су се из Града, засеока селу Отроцима, од тамошњих Јовањчана. После Марића у селу су се настанили:

-Чолићи и Дуњићи (14 кућа, Св. Вартоломеј и Варнава –”Вртолома”), из Рокца, од Дуњића.

ИЗВОР: Према књизи Радослава Љ. Павловића „Копаоник“, издање 2012. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Жељко Марић

    Случајно или не има пар ствари које нису у потпуности тачне које су представљене у тесксту, једна од тих је и порекло Марића у селу Ботурићи. У селу Ботурићи постоје две крвне линије Марића које немају никаквих крвних веза у свом пореклу. Једна од тих линија Марића је дошла из околине Андријевице у Црној Гори бежећи од Турака, при чему један део тих Марића одлази у село Коњух код Крушевца а други остаје у Ботурићима.
    Недостају Вам још презимена Ђенадић, Михајловић и Радовановић ( нема живих чланова).

    • Милодан

      Жељко Марић!

      Начин на који се из књиге претаче текст не овај сајт је копи/пејст систем, тако да су грешке у том смислу искључене. Могуће су само словне грешке, али само код слова Ђ, (испада “Б”) и још нека – врло ретко, тако да Ваше, рекао бих, оправдане пимедбе на уочене грешке нису засноване на нетачном “препису” – већ при скупљању грађе за писање књиге.

      Поздрав!
      Милодан