Poreklo prezimena, selo Gornji Suvi Do (Kosovska Mitrovica)

1. maj 2018.

komentara: 4

Poreklo stanovništva sela Gornji Suvi Do (po knjizi Gornji „Srpski“ Suvi Do), opština Kosovska Mitrovica  – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan. 

Položaj i tip sela.

Gornji (,,Srpski “) Suvi Do. — Selo je u plitkoj dolini potoka sa kućama severozapadno od Donjeg Suvog Dola na Ibru. Ono se Deli na Gornju Malu i na Donju Malu.

Postanak sela.

Selo je postalo naseljavanjem begovskih čipčija krajem prve polovine 19. veka i starije je od bivšeg čerkeskog naselja u Donjem Suvom Dolu.

Vode.

Voda se zahvata s tri bunara.

Zemlje i šume.

Njive i livade su na mestima koja se nazivaju Barica, Peralo, Livadak i Lug; paše su na Lužnjači, Lazu, Šancu, Orlovu Brdu, Vrbi, Grnčarici (na tom mestu grnčari iz Mitrovice uzimaju zemlju za izradu zemljanog posuđa) i na Preskakalicama. Hrastova šuma je posečena i uništena.

Istorijat i ostali podaci o selu.

Naziv „Suhodo“ zabeležen je 1760, a kao „Suhi Dol“ 1771. godine. Oba zapisana naziva pokazuju, da je selo 18. veka bilo srpsko, koje se u početku 19. Veka raselilo, a na njegovo mesto su došli čipčije muhamedanci. Odseljeni hrišćani imali su groblje na Kukavičkom Brdu kod Mitrovice a sada je između Gornjeg i Donjeg Suvog Dola. Muhamedanci imaju groblje u Donjem Suvom Dolu.

Poreklo stanovništva.

Rodovi u Donjoj Mali:

-Jakšići, Petronijevići, 3 kuće i:

-Milivojevići, 2 kuće, slava Sv. Petka, su Bjelopavlići (zovu ih i Šućurijama), praded iz kolašinskog sela Gazivoda; imaju odeljake u Gazivodama i Donjem Jasenoviku y Kolašinu na Ibru.

-Sočani, 3 kuće, su pomuhamedanjeni Hoti iz okoline Đakovice, bili neko vreme u selu Žabarima na desnoj strani Ibra, pa ded prešao ovamo.

Rodovi u Gornjoj Mali:

-Stankovići, 7 kuća i:

-Jevtići, 6 kuća, slava Sv. Stevan, su od dva naseljena brata iz Crne Gore; po predanju su od Plamenaca, odeljaci su Timotijevićima i Radovanovićima u Donjoj Korilji.

-Babovići, 2 kuće i:

-Vasojevići su doseljeni iz Kozareva 1946. godine.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Ljubiša Simić (Stanković)

    Poštovani,
    molim Vas da mi ostavite kontakt telefon autora knjige Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine, a vezano za poreklo: Poreklo prezimena, selo Gornji Suvi Do (Kosovska Mitrovica).Ja sam jedan od retkih koji imaju zapise o selu Gornji Suvi Do kod Kosovske Mitrovice.
    Srdačan pozdrav!
    Ljubiša Simić(Stanković)
    kontakt telefon
    0658701546

    • Milodan

      Ljubiša Simić (Stanković)!

      Podaci za gore pomenutu knjigu su su prikupljani od 1929. do 1937. godine a tvroac ove knjige je umro davne 1967. godine.

      Pozdrav!
      Milodan

    • Milodan

      Ljubiša Simić (Stanković)!

      Podaci za gore pomenutu knjigu su su prikupljani od 1929. do 1937. godine a tvorac ove knjige je umro davne 1967. godine.

      Pozdrav!
      Milodan

  2. Ljubiša Simić (Stanković)

    Hvala i srdačan pozdrav!