Порекло презимена, село Доњи Суви До (Косовска Митровица)

1. мај 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Доњи Суви До (по књизи Горњи „Турски“ Суви До), општина Косовска Митровица  – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Доњи (,,Турски “) Суви До је поред главног пута који води из Митровице c леве стране Ибра за село Чабру и даље за колашинска села под Рогозном.

Тип села.

Оно је збијеног типа насеља, као што су и села на Косову, с кривудавим улицама, ћорсокацима, итд.

Воде.

Вода се употребљава са Чешме, која је усред села, Чешме код „теке“ (гробнице) и са чесме Бошњакот.

Земље и шуме.

Њиве су поред Ибра, а испаше повише села по рудинама на местима која се називају: Равна, Лужњача или Брегу Лужњача, Шпат и Мадх, Арат е Гата, Арат е Каљас, Арат е Јазер, Арат е Смоницес; шума храстова била је „у Рамиће“, посечена и искрчена за њиве.

Старине, историјат и остали подаци о селу.

Мухамеданско гробље је поред пута ниже села. Черкеско гробље било је ниже градине на Звечану. Село има џамију и две „теке“. Насеље је „муаџероко“, досељених Арбанаса из Топлице 1878. Они су из околине Куршумлије. Тада се доселило и неколико босанских помухамедањених родова, који су се касније одселили у Митровицу. Пре њихова доласка на данашњем месту било је насеље Черкеза, који су се 1878. године одселили за Турску (било их је око 10 кућа).

Родови у селу.

-Гашани, 20 кућа;

-Краснићи, 8 кућа;

-Хоти, 5 кућа и:

-Бериши, 3 куће.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.