Poreklo prezimena, selo Banjski Suvi Do (Zvečan)

5. april 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Banjski Suvi Do, opština Zvečan – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Banjski Suvi Do je na osojnoj padini Ćave, između Kozarevske Reke  (Kozarevca), potoka Suvog Dola i brda Cerovika na zapadu.

Tip sela.

Kuće su grupisane po rodovima pored puta koji vodi iz sela za susedni Lovac.

Vode.

Voda se upotrebljava sa Izvora Vodice, Kladenca, Blata pod Preslom u dolini Kozarevca, Trešnjice, Smrdana, Jasikove Vode i sa jednog bunara. Kroz selo protiču Suvi Do, koji ima znatno viši nivo od susedne Banjske Reke c kojom teče gotovo uporedno; u Suvi Do utiču Beli Potok, Kozarevac i Smrdan. Svi potoci i rečica Suvi Do presušuju. Na Kozarevcu je seoska vodenica.

Zemlje i šume.

Njive su niže kuća na aluvijalnoj ravni i po stranama dolina na mestima: Barica, Njivetak, Prisoje, Lončić, Ćava, Valoge, Brekinje, Laz, Smrdan u potoku istog imena, Orlovac ide do „pade“ (puta), Zogova Čukara, Kozarevac u potoku istog imena; šume su u Ceroviku, Borovi, Ckladovima, Crkvenom Potoku, Kostinom Potoku, Sinanovoj Stupi, Košarčini, Grabovu Potoku, Guvnini, Beloj Vodi i Belom Potoku; ispaše su po šumama i proplancima, u dolinama seoskih potoka i po Smrdanskom Kršu. Groblje je u selu, blizu kuća.

Istorijat.

Kao selo „Suhodol“ zabeleženo je 1832. god. Godine 1948. imalo je 105 stanovnika.

Poreklo prezimena.

Selo je starije od njegova prva spomena 1832. godine. U njemu je stari rod:

-Nedeljkovići, 2 kuće, slava Sv. Jovan Zlatousti (12. HP).

Ostali rodovi u selu:

Drobnjaci, Orlovići, slava Đurđevdan; predak se doselio iz Kamenice na Ibru i zatekao Nedeljkoviće sa kućama na Ćavi. Od njega su:

-Maksimovići, 4 kuće, Vukićevići, 2 kuće, Radosavljevići, 2 kuće, Anđelkovići, 5 kuća. Po predanju sve drobnjačke porodice u Banjskoj (Lovcu, Lokvi, Lipovici i u Banjskom Suvom Dolu) su „s jednog ognja“. Tada su imali zajedničko prezime Orlovići sa kućom u kolašinskim Gornjim Strmcima.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.