Порекло презимена, село Придворица (Лепосавић)

18. март 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Придворица, општина Лепосавић – Косовскомитровачки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Придворица је ниже ушћа Гркајске Реке у Ибар с кућама ниже Записа, Шанца и Вртељке.

Тип села.

Куће су на језерским терасама под самим врховима брда, а њиве с ливадама су између кућа и Ибра. Село се дели на Доњу Малу и Горњу Малу, а махале се деле по родовима.

Воде.

Село има јаку изворску воду и десет бунара. Извори су Сретова Вода, Фандићска Вода, Пајдаћска Вода, Бубан, Букве, Водице у Ивању, Ђуркина Вода између Орлића и Шанца, Рашкова Вода ниже Орлића и устава Илина Вода.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су помешане на местима: Трњак, Дедин Брег, Локва, Луг, Беглук, Змијин Брег, Косова Ливада, Крст, Селиште; кључ Ибра назива се Чивутан (од „чивт хана“: два хана). Места са испашама називају се: Запис, Дуваниште, Пресло, Беличевина, а између Записа и Орлића су Врлетна Страна, Ровина и Језеро (без воде). На Орлићу су Вранин Брег, Горњи Чукар, Дрвљеник, Ледине и Ивање. На Ивању било је неколико кућа, а сада су ту сточарске колибе и њиве на новим крчевинама.

Старине и остали подаци о селу.

На Шанцу су Широки До и Рупчине (рударска окна). Гробље је повише кућа Вукићевића у Доњој Мали. Ниже њега има остатака црквине и око ње напуштено гробље. Остатака другог старог гробља има између Пресла и Записа. На врху Крста био је камени крст, код којега се носила „летија“. О називу села казује се, да је његово старо становништво служило „при двору“ који је био у суседној Сочаници ниже порушеног Галича на десној страни Ибра. По предању данашње село заселило се у 18. веку. Оно је 1948. године имало 389 становника.

Порекло становништва.

-Прчваре, Милићи, 3 куће, у Доњој Мали, Миливојевићи, 4 куће, у Шиљицкој Мали, су од Куча Прчвара у Дубокој на Рогозни.

-Требаљевци, Вукићевићи, 3 куће, слава Св. Лука, у Доњој Мали, Милетићи, 6 кућа, Миљковићи, 4 куће, Милуновићи, 3 куће, Савовићи, 2 куће, Лазовић, 1 куће у Рушевској Мали, су Ровчани, старији досељеници из Колашина на Тари, били неко време негде у северној Србији, повратили се на Косово и напослетку Дошли у Придворицу.

-Лопаћани, Лакићевићи, 2 куће, Ђорђевићи, 2 куће, Здравковићи, 4 куће, Андрић, 1 кућа,  y Лакићевској Мали, слава Ђурђевдан, су досељени из Лопата у Шекулару; од њих су Лакићевићи у Кутњу на Ибру.

-Шиљићи, Пајдаци, Милетићи, 2 куће, Несторовићи, 2 куће, Шаљић, 1 кућа, су у Шаљићској Мали, слава Ђурђиц, су Дробњаци; имају одељаке Шаљиће у суседним селима Јошаници и Вучој.

-Јовановићи, 6 кућа, у Лакићевићској Мали, Радојичићи, 2 куће у Шиљицкој Мали, слава Св. Арханђео, су од претка Васојевића.

-Спасојевићи, 3 куће, су од Јакшића у Поповцу.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.