Poreklo prezimena, selo Popovce (Leposavić)

18. mart 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Popovce, opština Leposavić – Kosovskomitrovački okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Popovce je sa obe strane Jošanice nedaleko od njena ušća, a između brda Graba, Orlića i Velikog Duba (odatle je polazila privremena državna granica od 1878, pa išla na Ivanje, Plakaonicu, Duboku, Zminac, Vinorog i dalje prema Cokoviću u Pilareti. Posle Berlinskog kongresa 1878. granica je pomaknuta na Ibar).

Vode.

Selo je oskudno vodom. Ima nekoliko slabih izvora u obali reke, od kojih je najbolji Glišina Voda. Vitkovići i Jakšići zahvataju vodu na česmi koja je pored puta u Bujačiću, a Popovići na izvoru koji je u rečnom koritu.

Zemlje i šume.

Njive i livade su na mestima Letovcu, Prisoju i u Popovačkom Polju pored Ibra.

Starine, ime i ostali podaci o selu.

Staro groblje je niže sela. Tu je i sadašnje, u kome se sahranjuju i Popovići i Jakšići iz Jošanice i Lakićevići iz Pridvorice. Dolinom je vodio stari „kiridžijski“ put od Novog Pazara za Niš. Pored tog puta bio je han. Selo se nazvalo po rodu Popovcima, sada Popovićima. Godine 1948. u selu je bilo 98 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

Do 1880. u selu je bio rod Trebaljevci, koji se odselio u Toplicu. Na njihovo mesto doselili su se:

-Krsmanovići, Popovići, 6 kuća, su od Krsmanovića u Vojkoviću na Rogozni. Predak pop PetarDolovac (iz Dolova kod Ivangrada) bio je Karađorđev „kodžebaša“ 1809; imaju odseljene odeljake u Drenu na desnoj strani Ibra, u Kragujevcu i Beogradu.

-Jakšići, Vukadinović, 1 kuća, Vladisavljevići, 3 kuće, Sv. Petka, su Bjelopavlići, bili u kolašinskom Jasenoviku, ovamo došli iz susedne Vuče.

-Lakići, Lakićević, 1 kuća, Đurđevdan, prešao iz susedne Pridvorice, starinom iz Šekulara.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.