Poreklo prezimena, selo Plavkovo (Raška)

24. februar 2018.

komentara: 3

Poreklo stanovništva sela Plavkovo, opština Raška – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Plavkovo je na istočnom prisoju Bukovika, čije se strane spuštaju do korita Ibra. Na granici potesa prema Tusniću je potok Smrdan, istočna je na Ibru, a prema Kraviću je na kosi Strmu, Bijanskom Potoku do Ravnih Livada na Bukoviku. Kuće su grupisane po srodnosti porodica.

Vode.

Ima izvorsku vodu Studenac, Buzara u potoku i Voda pod grabom; niže kose Strma je Stara Voda, a u vrhu sela je „kladenac“ Rupčine, koji ističe iz rudarskog okna. Za domaće potrebe upotrebljava se i voda s bunara. Kroz selo protiče Plavkovski Potok, a između Velikog Rida i Malog Rida je Jeremijin Potok.

Zemlje i šume.

Njive su na mestima koja se nazivaju: Osredak, Polje, Lug, Smrdan, Podrid, Kleče, Kotari i Prud; šume i ispaše su u Grabaku, Kalpaku, Rujki, Čukari, Vandinom Brdu, Bukoviku, Vučetinom Brdu, Vrleti, Osoju i po Ravnim Livadama.

Starine i ostali podaci o selu.

Po Velikom Ridu ima „rupa“ u obliku vrtača, a to su napuštena rudarska okna. Starih rudarskih „štolova“ (okana) ima i po kosi Strmu. Naziv sela zabeležen je 1363. i 1711. godine. Od stanovništva starog sela ostalo je groblje u selu koje se i sada upotrebljava. Na raskrsnici prema susednom Kraviću je staro „latinsko“ groblje, u kome su se održali temelji crkvine. I na vrhu Vandina Brda ima vrlo starih, grubo klesanih nadgrobnih ploča.  Godine 1948. Plavkovo je imalo 110 stanovnika.

Poreklo stanovništva.

-Kuzmanović, 1 kuća, Sv. Nikola, ne zna starinu.

-Martaća, 9 kuća, su od Martaća u Kraviću.

-Veljovići, Ilići, 3 kuće, su od Rovčana Mirkovića u Korutanama, otac se tamo rodio; po predanju oni su „od Budimlje“.

-Krivčevići, 3 kuće, su od Lešnjaka u Kraviću.

-Tuke, Stevanovići, 7 kuća, su od Drobnjaka Tuka u Kućanima.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Slobodan Prinčevac

    Molom vas da mi nesto kažete o poreklu mojeg prezimena :”Prinčevac,”,nisam ga nasao u Spisku prezimena na Vašem sajti
    Puno vas pozdravljam u očečivanju Vašeg odgovora