Poreklo prezimena, selo Smilov Laz (Novi Pazar)

18. februar 2018.

komentara: 1

Poreklo stanovništva sela Smilova Laz, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj i tip sela.

Smilov Laz, „ Cmilov Laz – Ovo planinsko selo je pod razvođem Rogozne, sa kućama između Ravne Glavice i žarevske Gradine; Obradov Potok je na granici prema potesu susednog Kašlja. Uz ovo selo ubrajaju se posebna  naselja: Žareve, s kućama pod žarevskom Gradinom, Paruce na desnoj strani Banjske Reke, Šipova zapadno od Smilova Laza u dolini Šipovačke Reke i Junake na istočnim padinama Mliječnjaka.

Vode.

Selo sa zaseocima bogato je izvorskom i tekućom vodom. U Smilovu Lazu su izvori Studena Voda, Dobra Voda i Vodica. U selu postaju od nekoliko izvorskih slivnika Smilovski Potok, Paručki Potok, Gornji Potok, Donji Potok i Banjska Reka. Kod ušća Paručkog Potoka u Banjsku Reku je česma Bakaruša, a niže Paručkog Osoja je vodenica.

Zemlje i šume.

Njive su na mestima: Bare, Rakićeve Kolibe, Banjske Strane, Paljevine, Žarevsko Osoje, Pluževina, Konopljišta, Međurovina, Bačija, Čukara, Papradište, Stolovak, Bor i Mala Njiva; livade i paše: Vreće, Gaće, Kraljevina, Kujin Do, Brežani, Ravna Glava, Kundo, Vrletnica i na Kulini pomešane s njivama. Njive su slabe rodnosti, jer su na visokim položajima. Uspeva dobro krompir. U Žarevu su livade Banovac, Vranica, Osoje, Krivi Brijeg; šuma je na Laničnoj Strani, u Nikolićevu, Šipovi i po Grabaku u Junakama. Južno od Paruca, na desnoj strani reke, je državna planina Prkač.

Starine u selu i groblja.

U Junakama je obnovljena crkvina. U Smilovu Lazu ima staro „latinsko“ groblje u Paljevinama. U Kraljevini ima ostataka kuća starog stanovništva. Pod Čukarom jedno mesto naziva se Rupčina, a to su stara rudarska  okna, koja su zasuta zemljom u šiblju. Groblje je na brdu Zečeviću; naselja  Žareve, Šipova, Paruce i Junake imaju svako svoje groblje; rod Lopaćani u Parucama ima svoje groblje.

Ime sela i ostali podaci o selu.

Ime selu postalo je od ličnog imena Smil, a „laz“ je iskrčeno zemljište od drveća. Na Vukovoj karti Srbije označen je Smilov Laz kao pusto selo. Oko 1316. godine, spomenut je Šipovik. Naziv Žareve je postao je po žaru spaljenih krčevina na mestu koje se razoralo za njive. Godine 1948. Smilov Laz je imao 115 stanovnika.

Poreklo stanivništva.

Rodovi u Smilovu Lazu:

-Lopaćani,  Kostići, 10 kuća, Sv. Jovan, doselili se pre dvesta godina iz Lopata u Šekularu, starinom iz Morače; prezivaju se po pretku knezu Kosti; oni su isti rod Lopaćanima u Bubama pod Rogoznom, Smilovcima u Vrbolazima, Bačanima u Kamenici na Ibru, Živoderama, Trebiću i Kaljinu, Đurovićima u Manasama, Kostićima u Trnavi, Petronijevićima u vračevskom Docu, Simovićima u Vitakovu, Ristovićima i Radonjićima u Prćenovi.

-Andrići, 2 kuće, su od Miletića u Šipovi.

U Žarevi su:

-Vasojevići, Nedeljkovići, 4 kuće, Milenkovići, 1 k, Lesendra.

Iz Žareve odselili su se u 18. veku:

-Žarevci (Sv. Nikola) u levačko selo Ravanicu.

U Parucama su:

-Balovići, Ilići, 2 kuće, Sv. Petka, su Gašani iz Junaka (i sada se sahranjuju u groblju Junaka među svojim pokojnicima).

-Lopaćani, Vučkovići, 4 kuće, su od Lopaćana u Smilovu Lazu.

U Šipovi su:

-Miletići, Petrovići, 4 kuće, Đurđic, su Drobnjaci i stariji doseljenici.

-Kragovići, 5 kuće, Sv. Arhanđeo, su iz Kobilje Glave u Kolašinu na Ibru, starinom iz Morače, došli 1878. godine.

U Junakama su:

-Balovići, Nedeljkovići, 8 kuća, Lukovići, 3 kuća, Filipović, 1 kuća, Sv. Petka, su Gašani iz dreničke Ornice, stari rod, sada se već razrodili i međuobno se žene. Junake je matica raseljenih Balovića u našoj oblasti. Iz Junaka su se odselili:

-Vukićevići u Kajkovo u kopaoničkom Ibru; jedna porodica je u Beogradu.

-Jovanovići u Dren na Ibru;

-Nedeljkovići u Drajinoviće.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar

  1. Miloš Nedeljković

    Pozdrav za sve naše Nedeljkoviće iz Junaka.
    Javite se na Facebook ili Instagram stranice : Planina Rogozna selo Junake

    Možemo vam pomoći da nadjete svoje poreklo.

    Miloš Nedeljković