Poreklo prezimena, selo Stradovo (Novi Pazar)

11. februar 2018.

komentara: 0

Poreklo stanovništva sela Stradovo, Grad Novi Pazar – Raški okrug. Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Položaj sela.

Stradovo je niže razvođa Dmitrove Reke i ljudske, a u sklopu brda Volujara, Glavice (1113 m), Ćorave Glavice i Stradovskog Brda (1201 m).

Tip sela.

Kuće su u podnožjima Volujara i Ćorave Glavice.

Vode.

Stradovo ima izvorsku vodu: Batina Voda, Zdravac, Kraljevac, Vratlo, Stublina, Vasovića Česma, Vodica, Česma u polju poviše sela; između Pašine Česme i sela je jezero u uvali. Ono periodično otiče prema Đonlijama. Jezero se ne koristi, a često se u njegovu glibu davi stoka. Na Pašinu Česmu se leti dogoni stoka iz Gornjeg Štitara, Tenjkova, Goševa i Stradova.

Zemlje i šume.

Njive i livade su: Velika Livada, Busak, Jezero, Vratlo, Vratnice, Trla, Stan, Vrbice, Šarenika, Buban, Veliki Lov, Kotar, Staro Stanovište, Kućetine sa voćkama, Kolibare, Korita, Ornica, Strmoglavac, Lešće, Zabrdnjak, Klisura; ispaše i šume na Matovu Brdu, paljevini, velikoj Brezi, Vojnovici, Kolibinama, Zdravcu, Kolačari, Koševima, Lazištu, Malinjaku, Klečeru i Čukarku.

Starine i ime sela.

Niže Glavice ima staro „grčko“ groblje s temeljima crkvine. Današnje groblje je pored puta na kraju sela. Po predanju selo se prozvalo po nastradalim vojnicima na Kosovu. Po drugom, verovatnijem predanju, njegovo stanovništvo je nastradalo od kuge („čume“), po trećem nastradalo je tobož od ale koja je živela u jezeru. Današnje selo naselilo se u početku 19. veka na mestu starog.

Poreklo stanovništva.

U selu su:

-Šućevići, 3 kuće, Vasovići, 3 kuće, Sv. Pantelija, su Kuči, doseljeni iz Zagrađe kod Andrijevice, bili neko vreme u selima Starog Vlaha; od njih su Vasovići u Štitarima i Osaonici.

-Roglići, 4 kuće, Sv. Petka, su iz Čečeva u Kolašinu na Ibru, došli oko 1880. godine: imaju odeljake u Đuricama u Dojinoviću.

-Đakovići, 2 kuće, Sv. Nikola, prešli iz Dojinovića 1905. godine, ima ih u Veveru i Novom Pazaru.

IZVOR: Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Raška“ – izdanje 2010. godine. Priredio saradnik Porekla Milodan.

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.