Порекло презимена, село Страдово (Нови Пазар)

11. фебруар 2018.

коментара: 0

Порекло становништва села Страдово, Град Нови Пазар – Рашки округ. Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Положај села.

Страдово је ниже развођа Дмитрове Реке и људске, а у склопу брда Волујара, Главице (1113 м), Ћораве Главице и Страдовског Брда (1201 м).

Тип села.

Куће су у подножјима Волујара и Ћораве Главице.

Воде.

Страдово има изворску воду: Батина Вода, Здравац, Краљевац, Вратло, Стублина, Васовића Чесма, Водица, Чесма у пољу повише села; између Пашине Чесме и села је језеро у ували. Оно периодично отиче према Ђонлијама. Језеро се не користи, а често се у његову глибу дави стока. На Пашину Чесму се лети догони стока из Горњег Штитара, Тењкова, Гошева и Страдова.

Земље и шуме.

Њиве и ливаде су: Велика Ливада, Бусак, Језеро, Вратло, Вратнице, Трла, Стан, Врбице, Шареника, Бубан, Велики Лов, Котар, Старо Становиште, Кућетине са воћкама, Колибаре, Корита, Орница, Стрмоглавац, Лешће, Забрдњак, Клисура; испаше и шуме на Матову Брду, паљевини, великој Брези, Војновици, Колибинама, Здравцу, Колачари, Кошевима, Лазишту, Малињаку, Клечеру и Чукарку.

Старине и име села.

Ниже Главице има старо „грчко“ гробље с темељима црквине. Данашње гробље је поред пута на крају села. По предању село се прозвало по настрадалим војницима на Косову. По другом, вероватнијем предању, његово становништво је настрадало од куге („чуме“), по трећем настрадало је тобож од але која је живела у језеру. Данашње село населило се у почетку 19. века на месту старог.

Порекло становништва.

У селу су:

-Шућевићи, 3 куће, Васовићи, 3 куће, Св. Пантелија, су Кучи, досељени из Заграђе код Андријевице, били неко време у селима Старог Влаха; од њих су Васовићи у Штитарима и Осаоници.

-Роглићи, 4 куће, Св. Петка, су из Чечева у Колашину на Ибру, дошли око 1880. године: имају одељаке у Ђурицама у Дојиновићу.

-Ђаковићи, 2 куће, Св. Никола, прешли из Дојиновића 1905. године, има их у Веверу и Новом Пазару.

ИЗВОР: Према књизи Петра Ж. Петровића „Рашка“ – издање 2010. године. Приредио сарадник Порекла Милодан.

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.